Melyik a legjobb mosógép?

Mosógép

Az, hogy számunkra melyik az ideális mosógép, több dologtól is függ – például a attól, mennyi helyet tudunk biztosítani számára vagy attól, hány emberre kell mosni. Cikkünkben megmutatjuk, mire érdemes figyelni a vásárlásnál, és mit jelentenek az olyan kifejezések, mint az Aquastop vagy a Smart mosógép.

Mosógép típusok

Standard méretű mosógép

Egy hagyományos méretű mosógép 85 cm magas, 60 cm széles, és 55-60 cm mély. Ha nem probléma, hogy ennyi helyet foglal, érdemes ilyet választanunk, mert általában ezek a legjobb ár-érték arányú, legnagyobb mennyiségben gyártott modellek.

A legtöbb szárítógépet úgy alakították ki, hogy egy ekkora mosógépre lehessen elhelyezni – ha tehát szárítógépet is vennénk, akkor valószínűleg szintén a hagyományos méretet érdemes előnyben részesíteni.

Keskenyebb mosógépek

Ha a hely túl szűk egy hagyományos készülékhez,  akkor felültöltős vagy keskeny elöltöltős mosógépet kell vennünk.

Keskeny elöltöltős mosógép

A keskeny kivitelű előltöltős gépek magassága és szélessége ugyanolyan, mint a hagyományos méretű készülékeké (85×60 cm), ugyanakkor a mélysége nem haladja meg a 45 cm-t . Mivel elöltöltős gépekről van szó, nem elég, ha „pont beférnek” a helyükre: fontos, hogy az ajtó nyitása is biztosítható legyen. Szerencsére már léteznek keskeny kivitelű szárítógépek is, így nem kell lemondjuk a szárítógép vásárlásról sem, amennyiben ezt választjuk (és nem egyetlen, keskeny mosó-szárítógép a cél).

Felültöltős mosógép

Ha a hely szűkössége miatt az ajtót nem lehetne kinyitni szemből, tökéletes választás lehet a felültöltős gép. Ennek méretei megegyeznek a keskenyével (85x60x45 cm), viszont az ajtaja felfelé nyílik, vagyis itt helyezkedik el a betöltő nyílása.

A felültöltős modellek hátránya, hogy ezekben nem fogjuk látni, mi történik mosás közben.

Beépíthető mosógép

Ha fürdőszobában egyáltalán nincs hely a mosógépnek és nem szeretnénk egy ilyen gépet bámulni a lakás valamely más pontján, akkor beépíthető mosógépet érdemes választanunk.

Ezeket a modelleket úgy helyezhetjük el a konyhában vagy a nappaliban, akár egy beépíthető mosogatógépet: teljesen észrevétlenül, bútorlappal az elején.

Különleges technikai megoldások

Az alapvető mosógép típusokon túl ma már különleges tudású, technológiájú készülékeket is választhatunk.

Inverter motoros mosógép

Ez a motor típus a legfejlettebb, ami napjainkban mosógépekben kapható. Fő előnye, hogy csendesebben és energiatakarékosabban működik, mint hagyományos társai.

Elektronikus motorvezérlése révén nincs már benne szénkefe, ami a régebbi típusoknál olyan gyakran el tudott kopni. Ezáltal halkabb, finomabb dobmozgásokra képes, így kíméletesebb a ruhákkal, és nem utolsó sorban tartósabb is, ezért a legtöbb gyártó extra motorgaranciát vállal rá, ami akár 20 év is lehet!

Gőzmosógép

A gőzfunkciós mosógépek általában képesek hagyományos módon, vagyis vízzel is mosni, de az egyszerűség kedvéért mégis gyakran gőzmosógépnek hívják őket.

Ezekben a készülékekben egy gőzfejlesztő található, és az általa kibocsátott forró gőz segítségével történik a tisztítás. Ennek az egyik előnye az, hogy a gőz mélyebben behatol a ruhaanyagok szálai közé, így a gőzfunkciós mosógép gond nélkül megbirkózik még a legmakacsabb foltokkal is.

Egy másik előny, hogy a gőz az allergének mintegy 99%-át – különösképpen a porszemcséket és az atkákat – eltávolítja. Így különösen érdemes lehet gőzmosógépet venni, ha valaki érzékeny az ilyesmire a családban,

A gőz végül kíméli a ruhákat is, ugyanis nem szükséges kimosnunk ez enyhén szennyeződött, vastag anyagú, vagy a nyárra elcsomagolt, „szekrény illatú” téli holmikat, hanem elég egy gőzprogrammal felfrissítenünk őket. Amellett, hogy nem kell agyonmosni a ruhákat így, a frissítő program különösen víz és energiatakarékos, ráadásul mosószer sem kell hozzá.

Hány fős a háztartás?

Ez a második legfontosabb szempont egy mosógép kiválasztásánál, ugyanis egyáltalán nem mindegy, hogy egy 1 fős háztartásban vagy egy 3 gyermekes családban használják a mosógépet.

Kapacitási igény megítélése szempontjából az alábbi táblázatot érdemes használni:

Háztartás mérete

Töltet kapacitás

1 fő

max 6 kg

2 fő

6-7 kg

3 fő

7-8 kg

3-4 fő

8-9 kg

5+fő

10 kg +

Fontos megemlíteni azonban, hogy a legtöbb gép már rendelkezik súlyautomatikával, ami annyit tesz, hogy az gépben lévő ruha súlyához igazítja a felhasznált vizet, illetve a mosás hosszát is, így a 10 kg kapacitású gépet is el tudjuk akár 1 kg ruhával is indítani, a gép igazodni fog hozzá.

A maximum kapacitás csak egyes programokra értendő, természetesen vannak rövidebb vagy speciális programok (pl kézi mosás), ahol lényegesen kevesebb ruhával is tudjuk a gépet működtetni, nem kell mindig megtölteni teljesen, ha nem szeretnénk vagy nem tudjuk.

Mosógép

Miért fontos a centrifuga fordulatszáma?

A centrifuga fordulatszáma azt mutatja meg egy mosógép esetében, hogy a motor 1 perc alatt hányszor forgatja meg a dobot. Minél magasabb ez a szám, annál szárazabb a végeredmény.

Ez fontos lehet, ha beltérben teregetünk ki, mivel minél szárazabb a kiteregetett ruha, annál kevesebb pára keletkezik a száradás során – ehhez legalább 1200 fordulat/perc fordulatszámot érdemes használni. A nedves levegő, a penészedés melegágya lehet, amit egészségügyi szempontokból minél jobb elkerülni.

Szárítógép használata előtt is érdemes erősebb centrifuga fordulatszámot használni, hogy a szárítógépünknek kevesebb energia felhasználásával tudja szekrényszárazzá varázsolni a ruháinkat, 1400 fordulat/perc már nagyon megkönnyíti a szárítógépünk dolgát.

A magas fordulatú centrifugálás azonban meggyűrheti a ruhákat, így a kényesebb anyagokat nem érdemes 1000 fordulat/percnél magasabb fordulaton centrifugálni, illetve, ha van lehetőségünk szabadtéren teregetni, szintén elég lehet ez a fordulatszám.

Energiaosztály besorolások

A mosógép gyártók az energiaosztály meghatározásánál egy Eco 40-60 nevezetű programot használnak, ami minden mosógépen kötelező, hogy elérhető legyen, ezáltal összehasonlíthatóvá válnak áram- és vízfogyasztás szempontjából.

Minél előrébb van a besorolása egy gépnek, annál energiahatékonyabb. Pl egy A energiaosztályú gép kevesebb áramot és vizet fogyaszt egy D besorolásúnál.

A megadott áramfogyasztás 100 ciklusonkénti átlagfogyasztást jelöl.

A legjobb energiaosztályú gépek jelenleg az A energiaosztály, de a B valamint a C energiaosztály is alacsony fogyasztásúnak számít. Ezeket azoknak érdemes választaniuk, akik gyakran mosnak, mert bár valamivel magasabb árfekvésűek, hosszú távon az alacsony fogyasztás miatt megtérül az áruk.

Media Markt-on belül nemzetközileg használunk egy úgy nevezett BetterWay besorolást, ami nem csak a gépek energiaosztályát veszi figyelembe, hanem szigorú szempontrendszer alapján górcső alá veszi például a gyártási folyamatot, és a felhasznált alapanyagokat is.

Mosógép

Extra funkciók, amik a mindennapokban hasznosak

Aquastop

Magyarul vízelárasztás elleni védelem. Ez egy mechanikusan működő kiegészítő, a mosógépeket a befolyó csőnél, ami megakadályozza a vízrendszer nyomásingadozásának a káros hatásait, úgy, hogy lezárja a beáramló vizet, és leállítja ezzel a gépet, nehogy kár keletkezzen benne. Egyes mosógépek eleve ezzel a rendszerrel vannak már szerelve, de extra kiegészítőként is kapható.

Gyorsmosás

Jellemzően a 15-30 perc közötti programokat értjük gyorsmosás alatt a gépeken. Nagyon hasznos funkciós, amivel akár már 1 kg-nyi ruhát is ki tudunk mosni, és nem kell rá sokat várni. Ilyen lehet például, ha a gyerekünk este szól, hogy másnapra ki kellene mosni a tornafelszerelését! 🙂

Automata mosószer adagolás

Ez az új funkció elérhető már több modellben is. A lényege, hogy a gép meghatározott tartályába be kell önteni egy jó nagy adag mosó és öblítőszert, és a mosógép automatán adagolja a ruha súlya, anyaga és annak szennyezettségi foka alapján. Ezzel nagyon sok mosószert tudunk éves szinten spórolni, és a ruhák mindig tiszták és illatosak lesznek.

Ruhanemű hozzáadása

Mindenkivel előfordult már, hogy kifelejtett a mosásból valamit. Az ilyen esetekre találták ki azt a funkciót, amivel hozzáadhatunk ruhákat a mosáshoz menet közben is. Van olyan gép, ahol bizonyos időben ki tudjuk az ajtót nyitni a program alatt, de van, ahol speciális ún. AddWash ablak található az ajtón.

Smart funkciók

Ha háztartásunkban több, wifire csatlakoztatható, okos eszközt is tartunk, akkor előny, ha össze tudjuk őket kapcsolni, így egy applikáción belül tudjuk őket kezelni, így érdemes lehet azonos márkából összeválogatni a háztartási gépeinket.

Mosógépeknél az okos funkcióval el tudjuk távolról indítani a már előre bepakolt gépet, visszajelzést is kaphatunk a program lejáratáról telefonunkra, de egyes gépeknél még extra mosási programokat is elérhetünk, vagy tölthetünk le.

Címkék
#mosógép