Jeges és forró tippek: hűtsd le magad a kánikulában MediaMarkt termékeivel!

Igen, forró ajánlatunk is van az elviselhetetlen melegben. Persze a hűvös légáramlatok és italok szerelmeseinek is készültünk. Aktuális ajánlatok, amiket akár egy gombnyomással beszerezhetsz! A legjobb (fel)frissítők otthonra és utazáshoz!

 

Egy leforrázó hír: a tea a legjobb ellenszer a forróság ellen!

 

Még mindig jócskán benne vagyunk a nyárban és bár az időjárás néha ingatag, azért a rekord melegekre még mindig készülhetünk. Kevesen élnek a forró italok adta lehetőségekkel. Pedig egy jó kis gőzölgő tea csodákra képes a kánikulában. Hogy miért? Elmagyarázzuk! 

Az agy és a nyelvünk közötti kapcsolatnak hála nem csak ízlelni tudunk, de a hő háztartásunkkal kapcsolatban is leadják az információt egymásnak a rendszerek. A többek között a szánkban is megtalálható, ún. TRPV1 hőérzékelő receptorok  ha forrót érzékelnek, jelzést küldenek az agy számára. A központi irányító szerv pedig ennek hatására, illetve ennek ellensúlyozására kiadja a parancsot az izzadás fokozására. Az izzadás a szervezet természetes hűtőmechanizmusa, az izzadság párolgásával pedig (ami ugye hőt von el a környezetéből) csökkenti a test hőmérsékletét.

Maga az izzadás persze nem hangzik olyan jól, hiszen a nagy forróságban leginkább el akarjuk kerülni ezt a folyamatot. A tény azonban az, hogy a bőrünkre került izzadtság párolgása végső soron csökkenti a test hőmérsékletét, így a forró ital fogyasztása valóban hűsíthet minket a nagy melegben! Már persze akkor, ha a páratartalom nem halad meg egy bizonyos szintet! Ez a jótékony hatás ugyanis nem működik trópusi környezetben. Érdekesség még, hogy az említett TRPV1 hőérzékelő receptorok nem csak a forró, de a csípős anyagok hatására is ugyanazt a mechanizmust váltják ki. Tehát egy chilis fagyival akár elérhetjük a kellemesen hűs, mégis hatásosan izzasztó állapotot…

Emellett fontos megjegyezni, hogy bár a különböző italok fogyasztása (legyen az jeges vagy sem) befolyásolja a testhőnket, a hatás biológialiag azért nem olyan egetrengető. 

 

Ha mégis jegelnéd a problémát…

 

Persze érthető, miért akar mindenki folyton jeges teákat és hűvös párával gyöngyöző söröket és fröccsöket fogyasztani. Nyilván érdemes odafigyelni a torkunkra, mert a kánikulában a hideg sokkosan érintheti a szervezetet. Az érzékenyebbek pedig azonnal megfázhatnak. Annak me mi értelme van ugye nyáron? 

Kedvenc trükkünk a hűsítő italok terén a piros gyümölcsös jégkocka. A mélyhűtőbe elhelyezett jégkocka készítőket érdemes a sima víz mellett mással is feltölteni. Egy-egy szem málna vagy ribizli, apró kockákra vágott citrom és lime, esetleg előzetesen leforrázott majd lehűtött gyömbérlé mindig jól passzol egy jeges teához vagy szörphöz! Így nem csak a hőmérsékletet, de a látványt és ízt is bármikor fokozhatjuk (illetve csökkenthetjük)! Nem baj, ha nincs otthon épp gyümölcs, nem maradunk friss ízek nélkül! Az így készülő jégkockákkal pedig a már kipörgött szezonális gyümölcsökről sem kell lemondani, miközben nem kell a világ másik végéről érkező, hatalmas ökológiai lábnyomot hagyó finomságokat vennünk!

Nyilván sokan tárolnak otthon a hűtőben előre bekevert és lehűtott teákat is. Ha a szívedre is gondolnál, jó szívvel ajánljuk a citromfű verziót. Az íze és illata elképesztően frissítő és este is bátran iható. Nappal csak óvatosan vele, mert kiváló nyugtató hatása van! 

 

Klíma-változtatás öko módon

 

A nagy forróságban sokan szeretik a körülöttük lévő tereket is hűteni. Ha valakinek fontos a környezete (nem csak ökológiai, de együttélési szempontból is, hiszen egy munkahelyen sokszor van nézeteltérés abból, ki mennyire bírja a klímát), természetes módon is kezelheti az erős napsugárzás okozta szobai kánikulát. A ma divatos műanyag roletták mellett érdemes visszatérni nagyanyáink sötétítő függönyeihez és spalettáihoz. Persze nem kell a legnehezebb és legszörnyűbb színű verziókra gondolni. Képzeljük csak magunk elé a mediterrán vidékeket. Mindenhol besötétítenek és mindez nem feltétlenül megy az esztétikum rovására. 

A kedvenc megoldásunk (már a hagyományos, felhúzható redőnyök mellett) a sötétkék vagy fekete függöny, amelyre kisebb-nagyobb pontokat ütve, vágva elképesztő látványt hozhatunk létre. A kör alakú nyílásokkal az éjszakai égboltot idézhetjük meg, míg ha van négyzet alakú textil lyuggatónk, akár egy város látképét is létrehozhatjuk! Persze ne essünk túlzásba, hiszen a cél az, hogy a fény kívül maradjon. De más egy sötét szobába úgy belépni, hogy apró négyzetekből összeálló felhőkarcolókat, vagy a pontokból kirajzolódó Tejutat látjuk…

 

És persze a klíma…

 

Ha minden kötél szakad, a lakásunk jól benapozott és esetleg rosszul szigetelt, elő a kílmával! Egy tetőtéri vagy legfelső emeleti otthon esetében érdemes utánajárni, mi okozza a fő problémát. Ha olyan fokú szerkezeti változtatásra lenne szüksgé, amelyet nem bírunk el, gondolkodjunk el a napelemes légkondicionálásról! Elvégre ha valamiben egy forró lakás bővelkedik, az a direkt napsütés! Keressük azt a megoldást, ami a legkevesebbe kerül az áramfogyasztás terén, mégis meghozza a várt lehülést.

 

Kapcsolódó MediaMarkt termékek: 

 

BODUM 1823-945 Tea készítő 0,5 literes, krém, 5199 Ft

ARIETE 2874 üvegfalú vízforraló, 10 287 Ft

KITCHENAID Artisan Teakészítő, KA5KEK1322ESS 2000W, 62 399 Ft

LAMART LT4016 Nemesacél termosz 450ml, 2687 Ft

 

GORENJE IMC 1200 B jégkészítő gép, 64 299 Ft

SNIPS 021020 jégkocka készítő, 1299 Ft

PERFECT HOME 28082 Szilikon jégkocka készítő, 419 Ft

PERFECT HOME 13852 Papír hatású műanyag hűtőtáska, 30*32 cm, 2487 Ft

ASPICO 9103500818 Elektromos hűtőtáska, 22l, 16 393 Ft

 

TOSOT „Shiny” TPC09AK-K6NNA1A Mobil klíma, 89 909 Ft

ORION OSPL-18600IN inverteres split klíma, 5.2 KW, 208 999 Ft*

WHIRLPOOL PACW29COL Mobil klíma, 109 999 Ft*

*Az ajánlat kizárólag a weboldalunkon leadott megrendelés esetén, a webáruházunkból történő házhoz szállításkor érvényes.

 

Kapcsolódó cikkeink: 

BŐLÉRE ERESZTVE: PRÉSELÉSSEL A GAZDAGABB AROMÁKÉRT TEA ÉS KÁVÉ FRONTON!

NE A HŰTŐBŐL KIKAPART JÉGBE TEDD A SÖRÖD, APA! AVAGY NEO FROST EGYSZERŰEN!

A HÉT KÜTYÜJE: ILYEN, AMIKOR A BOSCH OKOS HŰTŐD KAMERÁI JOBBAK, MINT A TELEFONODÉ…

AZ ÉRZÉKEINKKEL JÁTSZIK AZ LG AZ ÚJ ALULFAGYASZTÓS HŰTŐI SEGÍTSÉGÉVEL!

92881cookie-checkJeges és forró tippek: hűtsd le magad a kánikulában MediaMarkt termékeivel!