Milyen az intelligens mosogatógép?

Mosogatógép kontra mosogatás. A legtöbb háztartáson belül kisebb-nagyobb viták szoktak kialakulni amiatt, hogy aktuálisan ki végezze el a mosogatást. A megfelelően kiválasztott mosogatógéppel időt pénzt és fáradságot takaríthatunk meg. Főleg az új, intelligens mosogatógépekkel, amelyeknek a teljesítményük is nagyobb, az energiafogyasztásuk meg kisebb és számtalan technikai megoldással fejlesztették tökéletesre a mosogatást. Megérkeztek a jövő mosogatógépei.

Bár már eléggé régóta vannak mosogatógépek a műszaki áruházak kínálatában, sokat kellett várni arra, hogy megérkezzenek azok, amikkel nemcsak tökéletes tisztítási és szárítási élményt kapunk, hanem magasabb teljesítmény mellett jelentősen kevesebb energiát is fogyasztanak.

Ugyebár korábban már megmutattuk nektek, miért jobb gépre bízni a mosogatást – aminek leghatékonyabb módjáról is volt szó -, ezúttal pedig a jövő megoldásait jelentő új generációs Bosch mosogatógépeket vesézzük ki.

Ilyenre még nem volt példa a mosogatógépek között!

Kezdjük is mindjárt a maga nemében igazi úttörőnek számító Home Connect funkcióval, ami lehetővé teszi, hogy a lehető legnagyobb kényelemben számolhassuk fel a mindennapok során felgyülemlett koszos edényeket. Az összes új Bosch mosogatógépben megtalálható Home Connect használatával ugyanis az otthonunkban lévő gépeket könnyedén felügyelhetjük és szükség esetén akár távolról is vezérelhetjük.

Ehhez csak le kell töltenünk okostelefonunkra és/vagy tabletünkre a Home Connect alkalmazást, amin keresztül plusz gombot, vagy valamelyik gép kijelzőjét egyaránt el tudjuk érni. Így könnyedén, egy felületen tudjuk otthonunkban vagy akár útközben is kezelni a Home Connect funkcióit.

A Home Connecttel – többek közt – elérhetővé válik az egyetlen érintéssel már aktiválható Kedvenc funkció, amivel azonnal elindíthatjuk a leggyakrabban használt, különböző opciókkal kiegészített mosóprogramjainkat. Az ugyancsak ilyen gyorsan élesíthető Silence opció is jól jöhet, ha éppen egy kis csendre van szükségünk, hiszen a segítségével akár 30 percen át a lehető leghalkabban fog működni a mosogatógépünk.

Felettébb hasznos lehet a SpeedPerfect+ lehetőség, amivel gyakorlatilag bármikor meg tudjuk gyorsítani a gépi mosogatást akár az aktuális program futása közben is. Természetesen az új generációs mosogatógépek tisztán tartására is odafigyelt a gyártó. A MachineCare program a gép kijelzőjén keresztül azonnal figyelmeztet minket, ha el kell végeznünk a gép tisztítását. Ehhez csak annyit kell tennünk, hogy mosogatógép tisztítót helyezünk a mosogatógépbe, feltöltjük az adagolót mosószerrel és elindítjuk a tisztítóprogramot.

A Bosch mosogatógépek mindig a maximumot nyújtják!

Ám a felsoroltakon túl is rengeteg olyan funkcióval rendelkeznek a Bosch új generációs mosogatógépei, amiket minden háztartásban nagyszerűen lehet hasznosítani. Ilyen például a tökéletes szárítási élményt elhozó PerfectDry, ami a zeolith nevű természetes ásványon alapszik, amivel a nedvesség egyszerűen száraz, forró levegővé alakítható. Ezért akár 20%-kal kevesebb energiát fogyaszt a gépünk, mint a hagyományos szárítási rendszerek. Külön megemlítendő, hogy a műanyag edények sem jelentenek gondot neki. Folt- és cseppmentesek lesznek!

Ezt az élményt egészíti ki az EfficientDry és az ExtraDry funkció, amik közül előbbi a mosóprogram befejezése után azonnal kinyitja a gépünk ajtaját – ezzel meggyorsítva a szárítási folyamatot -, míg utóbbi pedig 15-20 perccel képes meghosszabbítani a szárítási fázist, amitől még szárazabb tiszta edényeket fogunk kapni.

Nem feledkezhetünk meg az alsó- és felső kosár mellett megtalálható harmadik kosárról, ami jóval több helyet biztosít a konyhai eszközöknek, nem fordul át és nem töltődik fel vízzel, valamint az alján lévő hullámok garantálják a csúszásmentességet.

Nyilvánvalóan bármikor előfordulhat az az eset, hogy mosogatógépünknek erősen szennyezett edényekkel kell megküzdenie. Ilyenkor a különösen alapos és felettébb intenzív tisztítást garantáló ExtraClean zone lehet a leghatékonyabb megoldás, aminél nincs szükség kézi előmosogatásra, vagy előáztatásra. A működtetéséhez csupán egy kapcsolót kell használnunk. Így az edényeket háromszor több víz fogja érni, mint a hagyományos programok esetében és aminek végeztével garantáltan foltmentesek lesznek és az ételmaradékoknak is búcsút inthetünk.

Hogyan válasszam ki a legjobb mosogatógépet?

Nem szabad azonban elfelejteni, hogy a Bosch által kínált mosogatógép választékban nagyon sok, egymástól eltérő modell van, amik funkcióikban is különböznek egymástól. Szerencsére a sok gép között mindenki megtalálhatja az igényeinek és pénztárcájának leginkább megfelelőt, amik közül most mi is ajánlunk párat.

Mindenképpen jó választás lehet a kezdő kategóriát képviselő, alacsonyabb árú, viszont már Home Connecttel rendelkező mosogatógépünk. Ha a sok mosatlan miatt nagyobb helyre van szükségünk, akkor az Extra clean zonet és harmadik kosarat használó gépünk az egyik legjobb választás. Ha pedig a lehető legszárazabb tiszta edényeket szeretnénk,  a Perfect Dry funkcióval is rendelkező típussal nem lőhetünk mellé.

Mosogatógépek bekötése, beszerelése

MediaMarkt beüzemelés: hívjon bennünket bizalommal: +36 1 510 0996, keresse munkatársainkat áruházainkban vagy online

A mosogatógép technikai tudása mellett fontos kiválasztási szempont, hogy hány személy lakik a háztartásban, milyen gyakran főzünk és mennyi helyünk van a konyhában. A Magyarországon kapható mosogatógépek általában 60 cm szélesek vagy a keskeny verziójuk 45 cm szélesek, magasságuk 85 cm, mélységük 60 cm.

  • döntsük el, hogy munkapult alá betolható készüléket választunk vagy beépíthető készüléket szeretnénk
  • mérjük le a mosogatógép pontos helyét, majd nézzük meg a kiválasztott gép méreteit, a gépnek be kell férnie a pult alá vagy a szekrénybe
  • fontos, hogy a kiválasztott hely közelében legyenek a szükséges csatlakozók: elektromos áram, víz bevezetés és csatorna (víz elvezetés) vagy a mosogató szifonja rendelkezzen mosogatógép csatlakozási csonkkal
  • gyárilag a hideg víz és a szennyvíz csatlakozó, valamint az elektromos kábel a gép tartozéka, ha nem elég hosszú pl. az elektromos kábel, jobb villanyszerelővel egyeztetni, a hosszabbítók használata nem ajánlott. A
  • ellenőrizendő a szennyvíz csatlakozó vezeték minimális átmérője: minimum DN 50 (PVC 50 mm). Erre az átmérőre azért van szükség, mert a mosogatógép a saját, sokkal vékonyabb csövén szivattyúval nyomja át a szennyvizet, míg a lefolyó gravitációs elven működik. Így a szennyvíz nem tölti ki a rendelkezésre álló keresztmetszetet, csak annak töredékét, hisz a levegőnek is hely kell, hogy biztosítsa a gravitáció elvű működést
  • ellenőrizendő, hogy az üzemi víznyomás legalább 1/2 bar nyomású (és nem több, mint 8 bar)
  • ha minden rendben van, rá lehet kötni a csatlakozásokra a gépet. Fontos, hogy a szennyvíz csatlakozásnál alkalmazni kell csőrögzítő bilincset (ez általában nem tartozéka a mosogatógépeknek), a víz rákötésnél pedig a gumitömítést. 
  • mosogatógép szintezése: lehetőség van kis csavarok segítségével a frontoldali rész szintezésére, ha a padló például nem egyenes

Ha nem szeretne bajlódni a bekötéssel, akkor a MediaMarktban kérheti a beüzemelés szolgáltatásunkat, ahol szakemberek garanciával kötik be készülékét.