Mi az a shiatsu? És mire jó? Hitek és tévhitek, és egy lehetséges új élet ígérete…

Bár Európában, azon belül pedig hazánkban elsősorban az ún. nyugati orvoslás a bevett praxis, egyre több információ áramlik be a köztudatba a keleti gyógymódokról. A kuruzslás, a pénzre lehúzásra épülő ál-módszerek és sarlatánok között nehéz eligazodni. De nem lehetetlen! Viszont ha igazán testreszabott és hatásos testi-lelki változásra vágyunk, sok időt és energiát kell a témára szánni. Ez pedig ugye napjainkban nem a legvonzóbb ajánlat, hiszen mindent és azonnal akarunk! Mi mégis úgy döntöttünk, szentelünk egy kis időt a témának, azon belül is a shiatsu módszerének.

 

Miért pont a shiatsu?

 

A választás az ősi metódusok közül azért pont erre esett, mert a MediaMarkt polcain is megtalálható vonatkozó termék. Többek között az ilyen és hasonló segédeszközökhöz kapcsolódó tévhiteket és fals elvárásokat is szeretnénk eloszlatni, és segítséget nyújtani abban, hogy a megkeresett pénzünket hasznosan költsük el. A különböző elektronikus, digitális masszázs, alakformáló stb. eszközök nem ördögtől valóak, sokszor kifejezetten hasznosak is. A probléma abból adódik, ha egyetlen gombnyomástól várjuk a teljes változást. A test-lélek-szellem egysége sajnos nem így működik. Hosszútávú, igazán hathatós változást csak komoly, aktív munkával érhetünk el. Amit a shiatsu masszázspárnához hasonló berendezésekkel azonban kiválóan megtámogathatunk.

 

A shiatsu alapja a kínai gyógyászatban gyökerezik. A kínai orvoslás elsősorban abban különbözik a nyugati testvérétől, hogy az ember testi és az érzelmi-szellemi részét nem tekinti egymástól elválaszthatónak. Tehát módszere során nem csupán a testi folyamatokkal (tünetekkel, működéssel), hanem mindig az egész emberrel foglalkozik, mint elválaszthatatlan rész-egész. Ez a divatosan “holisztikusnak” nevezett irányzatot a hagyományos kínai orvoslás elsődleges diszciplínának tekinti, amely egybefonódik a klasszikus keleti világlátással is, miszerint az élet és az egyének tevékenysége minden szinten szoros kapcsolatban áll a környezettel.

 

Miért fontos, hogy elkezdjünk foglalkozni magunkkal?

 

Ezt ma, amikor a nagyvárosok rengetegeiben, gépekhez kötve élünk, néha szinte már nehéz természetesnek venni. Pedig az ember, akármekkora fejlődési utat járt be, mindig a természet részét fogja képezni. Az alapoktól való teljes elszakadás pedig sajnos komoly károkat tud okozni. Gondoljunk csak bele, milyen jó érzés, amikor a hosszú, zárt ajtók mögött töltött, sötét tél után megérkezik az első, arcunkat melengető napsugár! Vagy amikor a Balatonnál ülünk nyáron egy fröccsel, esetleg felmegyünk a Pilisben egy csúcsra: mintha otthon lennénk. A természettel való harmónia kiirthatatlan az emberből. Az egyensúly megborulása – a totális elidegenedés az alapvető közegünktől – viszont sok gondot okozhat.

 

Nem állítjuk, hogy régen minden jobb volt, vagy hogy biztosan kevesebb volt a mentális, lelki és fizikailag beteg ember. De azért arra vannak erősen utaló bizonyítékok, hogy erős talajvesztés játszódik le a modern kor emberében (elég csak megnézni a pánikbeteg fiatal- és kiskorúak számát!). Azonban mielőtt világvégét hirdetnénk, álljunk meg (egy szóra…), és tudatosítsuk magunkban: semmi sincs veszve, a sorsunk, ha nem is korlátlanul, de a kezünkben van. A természethez és a testi-lelki-szellemi egyensúlyhoz való visszatalálás pedig nem olyan bonyolult dolog, csak kitartó gyakorlás és némi érett döntés kell hozzá.

 

Nincs olyan ember, aki beteg akarna lenni. Akár testi, akár lelki szinten bukkannak fel a problémák, mindannyian szeretnénk visszatérni az ideális mederbe. Hogy ki, hogyan találja meg az odavezető utat, teljesen egyéni lehet. A nyugati orvostudomány, a gyógyszeripar hatalmas segítséget nyújt, azonban ahogy a “nevenincs” módszereket, úgy ezt a jó nevű szférát is érdemes néha kritikus szemmel kezelni. Mára egyre több háziorvos akad, aki a felírt készítmények mellett “népi gyógymódot” is szívesen javasol, vagy épp pl. gyerekek esetén tényleg csak a legszükségesebb esetben ír fel antibiotikumot. Az oltás-ellenes vakbuzgóság és a minden tüsszentésre számos komoly kemikáliát tartalmazó bogyót bekapdosók között bőven van középút. A kiegyensúlyozott és megalapozott eljárások és módszerek jó eséllyel sosem fognak kárt okozni számunkra. A shiatsu egyike azoknak a biztonságos metódusoknak, amelyet kiegészítő kezelésként bátran alkalmazhatunk.

 

Egy gyors rendszerezés

 

A shiatsut a legtöbbször masszázsként emlegetik, ez azonban bizonyos szempontból félrevezető, a technika ugyanis ennél összetettebb, a hagyományos európai masszázstechnikától pedig alapjaiban eltér. Többek között abban, hogy ruhában alkalmazzák a klienseken, emellett a simító-gyúró mozdulatok helyett nyomást alkalmaznak. A shiatsu az emberi kommunikáció sajátos formájaként is meghatározható, melynek során mindkét fél – az adó és a kapó – feltöltődik. Emellett azért is népszerű, mert könnyen elsajátítható, majd családi, baráti körben is alkalmazható. A shiatsu segítségével sok apróbb tünet orvosolható, miközben alapvető lényege, hogy embertársi támogatás is megvalósul!

 

A shiatsu.hu oldala az alábbiak szerint foglalja össze a módszer legalapvetőbb jellemzőit:

“A shiatsu terápiában alapvetően az akupunktúrás pontok és az azokat összekötő energiapályák (meridiánok) kezelése történik. A gyógyulást elősegítő változásokat nem tűszúrással, hanem érintéssel, nyomással valósítja meg. A megfelelő helyeken alkalmazott ujjnyomás a betegségek, tünetek kialakulásához vezető okokat igyekszik megszüntetni. A shiatsu egyéb módszerei is fájdalommentesek, a kezelés kellemes élményt nyújt. Ez erősíti a terápia hatékonyságát, hiszen az ellazult, kényelmes állapot aktivizálja a paraszimpatikus idegrendszer regenerációs működését, s megteremti a gyógyulás feltételeit.

A shiatsu terápia a holisztikus szemléleten alapul, amely szerint nincs elválasztottság az ember testi, lelki, szellemi szintjei illetve életkörülményei között. A kezelés beszélgetéssel kezdődik, amelyben a shiatsu-gyógyász nem csak a tünetekre kérdez rá, hanem informálódik az életenergia különböző szinteken megnyilvánuló jellegzetességeiről is. A kezelés az egész testet érinti, a shiatsu-gyógyász a beszélgetés és az érintéses állapotfelmérés alapján azokat a meridiánokat illetve akupunktúrás pontokat kezeli, amelyek a leghatékonyabban segítik a változást. A terápia kiegészülhet mozgásgyakorlatok (Do-in) megtanításával, vagy életmód illetve étkezési tanácsadással. A gyógyulni vágyó és a terapeuta között nélkülözhetetlen a bizalommal teli kapcsolat, a jó együttműködés, a felelősség közös vállalása.

A shiatsu-kezelés leginkább az alábbi betegségek esetén hatásos:

Mozgásszervi problémák:

 

 • hát és derékfájdalmak (lumbágó, isiász)
 • csigolya- vagy medence-eltolódások
 • gerincferdülés, gerincsérv
 • nyak és vállfájdalmak
 • ízületi problémák

 

Belső szervek problémái:

 

 • emésztési problémák
 • felszívódási problémák
 • gyomorfekély
 • hormonrendszeri problémák, allergiák
 • vastagbélgyulladás
 • menzeszproblémák

 

Stresszoldás:

 

 • stressz okozta feszültségek csökkentése
 • az ellenállóképesség javítása

 

Rekreáció:

 

 • testi, lelki fáradtság, kimerültség”

 

 

A jól rendszerezett tudástár alapján tehát azonnal látható, kinek és mire lehet jó a shiatsu. Nem győzzük hangsúlyozni, hogy krónikus betegségek, de enyhe fájdalmak és tünetek esetén is fontos szakembert felkeresni. A hagyományos háziorvostól a megbízható papírokkal és referenciákkal rendelkező shiatsu szakemberekig. Így, a tavasz beköszöntével vágjunk bátran bele a megújulásba, keressük fel a magyarországi shiatsu központokat, ismerkedjünk a technikával, tanuljunk belőle, és alkalmazzunk annyit a tudásból, amennyit jónak látunk. Tekintsünk úgy az életre, mintha egy ízes ételt készítenénk. Lassan, kis lángon, minőségi alapanyagokból, sokféle, gazdag ízzel! Lehet, pont a shiatsu „fűszerezése” hiányzik a tökéletes fogáshoz! 

Mit tehetek én konkrétan, hogy jobban érezzem magam?

 

A különböző testi-lelki-szellemi egyensúlyt elősegítő módszereket érdemes gondosan körüljárni, keresgélni, megkóstolni. Az is fontos, hogy megtaláljuk a számunkra legszimpatikusabb orvost, masszőrt, gyógyítót, oktatót. A személyes kapcsolat és bizalom sokszor fontosabb, mint maga a módszer!

Emellett figyeljünk oda a testünkre, a szélsőségeket kerülve tápláljuk megfelelően és körültekintően. Mozogjunk, mert aktivitás nélkül semmi sem megyünk. A sportolásból adódó endorfin és adrenalin hegyeket tud megmozgatni! Merjük kényeztetni magunkat, engedjük meg magunknak a gyógyulás és a mezei élvezetek “luxusát”. Legyen szó egy masszázs kezelésről, egy wellness programról, vagy a már említett, kiegészítő felszerelésekről (pl. egy ún, shiatsu párnáról, egy fej-nyakmasszírozóról, egy tökéletes ágyrácsról és matracról), használjuk ki, amit a jelen kor és a környezetünk lehetővé tesz számunkra. Ne kövessük vakon a trendi kütyüket, de hajtsuk igába őket, ha ezzel segítünk magunknak a változásban! A kitartó munka – amely sokkal inkább felemelő, mint fárasztó és szenvedéssel teli – végül meghozza a gyümölcsét. Amelynek köszönhetően a mikor-hatásunk, a nyomunk itt a Földön is egészen új dimenzióba kerülhet. A shiatsu alap szellemiségével, az adó és kapó felek együttes töltődésével mindeni csak jól járhat!

 

Kapcsolódó MediaMarkt termékek:

 

MEDISANA MC 840 Shiatsu masszázspárna távirányítóval, 20 187 Ft

VIVAMAX GYVM23 Shiatsu Univerzális masszírozó (nyakon, háton, derékon egyaránt), 22 487 Ft

BEURER FM60 Shiatsu talpmasszírozó, 21 987 Ft

BEURER MG 148 SHIATSU masszázsöv, 18 487 Ft

VIVAMAX GYVM26 Shiatsu masszázsülés, 3 hátmasszázs módozat: alsó, felső, teljes hátrész, 26 987 Ft

MEDISANA FM888 Shiatsu lábmasszírozó, 39 989 Ft

Összesen 16, a shiatsuhoz kapcsolódó MediaMarkt termék