Hatalmasat ment az emberiség az elmúlt tíz évben – mármint technológiailag. Fajunk ugyan nem közeledett a Star Trek emberiségképéhez racionalitásban, humanitásban és általános jófejségben (sőt, sok érvet lehetne hozni amellett, hogy éppen távolodunk tőle), de az tény, hogy a tudományban fantasztikus eredményeket értünk el. Génterápiával gyógyítjuk a rákot, mindjárt készen állunk a Mars-küldetésre, felfoghatatlan sebességgel szórja az internet a hatalmas felbontású videókat egyenesen a tévédre, és szavakkal parancsolgathatunk szinte bármely kütyünknek, beleértve a hűtőnket is, ha az megfelelően okos. Ehhez képest nagyon furcsa, szinte abszurd, hogy egy téren, bár bíztató részeredményeket fel tudunk mutatni, az áttörés elmaradt:
még mindig kábelekkel kötünk össze mindennel mindent.
Na jó, majdnem mindent. Az utóbbi években elterjedt technológiák – főleg az eszközök közti wifi és a Bluetooth – ugyanis már lehetővé teszik, hogy egészen sok kábeltől megszabadulj. Ami persze jó a közérzetednek, az egészségednek (hiszen ennyivel is kevesebb felület fogja a port és az atkákat) és a lakásod esztétikájának, ami főleg akkor fontos, ha a minimalizmus, esetleg a Bauhaus híve vagy belsőépítészetileg. Akárhogy is: a kábel a legújabbkori emberiség egyik legnagyobb nyűgje (legalábbis a first world problemek sorában), mi pedig alább bemutatunk öt tuti terméket, amivel sokkal kényelmesebb lesz az élet. A közcímekre kattintva azonnal meg is vásárolhatod mindet!

GPO Piccadilly bluetooth-os lemezjátszó hangfalpárral

Kezdjük rögtön egy különlegességgel. A hagyományos lemezjátszókra nem úgy gondol az ember, mint egy kábelmentes eszközre. Pedig miért ne? Ahol hangkimenet van, oda Bluetooth-konvertert is lehet szerelni, innentől kezdve pedig magától értetődő az egész. A GPO most egy csomagban árul egy pofás hangalpárt és egy esztétikailag „semmi extra”, de ettől még aranyos és korrekt lemezjátszót. Tudja mindhárom hagyományos sebességet, strapabíró, szépen szól, fedele felhajtható és levehető és természetesen használhatunk vezetékes hangfalakat (és bemenetet), az igazi vonzereje azonban a Bluetooth-képesség, amit a mellékelt egészen szép polchangszórók szólaltatnak meg. Bárhol jól mutatnak (persze Bluetooth-hatótávolságon belül), és a 16 wattjukkal nem viszik majd le a ház tetejét, de szégyenkeznivalójuk sincs. Kicsit több, mint 40 ezer forintért nagyszerű ajándék.

Magnat Soundbar SBW 250

Maradunk az audiónál – naná, ezt a legkönnyebb vezeték nélkül átvinni, talán majd a nagy felbontású wireless videó is elterjed egyszer, az lesz csak a szép világ –, magától értetődő, hogy egy hangprojektor a soros. Azért magától értetődő, mert ezek a hagyományos hangfalpárokhoz képest elsőre furcsa szerkezetek mára kinőtték a „tévé gyári hangjától egy kicsit jobb” státuszt és a saját jogukon teljes házi zene- és filmélmény-felelőssé váltak. A hangprojektor nagyszerű találmány, trükkös kialakításának hála jobban szórja a sztereót, mint az mérete alapján várható lenne, és mivel általában aktív vagy passzív mélynyomóval érkezik, még az olcsóbb modellek is egészen telt, erőteljes hangzást biztosítanak. Ami pedig nekünk most fontos: szinte mind Bluetooth-képes. Ez a nagyszerű, középkategóriás Magnat-modell, amit ajánlunk, szintén ilyen. A mélynyomó az átlagnál nagyobb, a teljesítmény az átlagnál kisebb (ebben a kategóriában 300-400 wattos tényleges teljesítménnyel szoktak villogni a gyártók, ez „csak” száz wattos, ami nem azt jelenti, hogy kevés, hanem azt, hogy a tervezők inkább a hangzásra koncentráltak, mint a hangerőre), az egész eszköz pedig csodálatos, tényleg mindenre alkalmas. Ez még nem terjedt el, de a monitor alá, a pc-nk mellé tökéletes hangfali monitornak, az aptX HD Bluetooth-technológiának hála pedig olyan tiszta és késlekedésmentes a hangzás, hogy még játszani is tudunk vele – persze vezeték nélkül.

Sennheiser HD 4.40 BT

Mert ajánlanunk kell egy fejhallgatót is, nincs mese. Akárhogy is nézelődtünk, ár-érték arányban még mindig ez a szerény megjelenésű, de annál szebben megszólaló Sennheiser-modell. Bluetooth 4.0, aptX – azaz nem veszítünk semmit azzal, hogy nem vezetékről hallgatjuk a zenét, bárhonnan is jöjjön. Csodás, Sennheiser-féle kiegyensúlyozott hangzás, pont annyi basszussal, amennyi kell és egy csöppet sem torzuló magas frekvenciákkal, könnyed kezeléssel, és ami még fontos: pont úgy szorul a fejedre (a füleidet természetesen teljesen elfedve), hogy még futás közben sem tud leesni. Az egyetlen negatívum talán az aktív zajszűrés hiánya, de az ezen az áron érthető, a nagyobb testvére, a jóval drágább 4.50 BT már tudja. A választék hatalmas, a gyártók ölni tudnának a kegyeinkért, úgyhogy nézelődj bátran, csak tudd: ha ezt választod, biztosan nem csalódsz majd.

Rapoo X8100 magyar billentyűzet és egér

Az összecsomagolt, olcsó billentyűzet-egér kombókra sokáig mi is gyanakodva néztünk: nem csak maguk a termékek, hanem a minőségük is olcsó volt, ránézésre, tapintásra, használatra. Akkor is, ha vezeték nélküliek – sőt, ez csak még egy hibalehetőség. Ennek a világnak szerencsére vége, erre pedig nagyszerű bizonyíték a Rapoo csomagja. Szó sincs noname márkáról, a kínai vállalat már bizonyított perifériáival. Az X8100 tulajdonképpen sok mindent nem tud versenytársaihoz képest azon túl, hogy megbízhatóan működik, a magyar billentyűzet tényleg magyar (nem kell kombinációval előcsalogatnunk a hosszú í-t és hasonló agyrémek), az összeszerelés és az anyaghasználat példás, nem recseg, nem akar szétesni sem a klaviatúra, sem a háromgombos egér. Sőt, még olcsóbbat is találsz, ha nagyon keresel. Egyvalamit viszont nem találsz: ennél gyönyörűbbet. De tényleg, egészen beleszerettünk a minimalista, letisztult vonalakba és görbékbe. Ennél tényleg csak az Apple hasonló termékei szebbek.

Google Chromecast Ultra

Senkit, de tényleg senkit nem ismerünk, aki egy kicsi is megbánta volna, hogy beruházott a Google forradalmi, na jó, ha nem is forradalmi, de határozottan életminőség-javító termékébe. Az apró kis korong, amiből egy szál HDMI-kimenet lóg ki, és némi USB-alapú áramforrásra is szüksége van, semmi mást nem tesz, csak fogadja a környező Android eszközökről érkező médiatartalmakat és szépen, gyorsan és mindenféle körülményeskedés nélkül lejátssza őket. Úgy működik tehát, mint egy hagyományos külső médialejátszó, csak éppen nincs szüksége sem tárhelyre, sem telepítendő appokra – csak működik és kész. Ennyire barátságos. Viszi a YouTube-ot (naná, Google), a Netflixet, a HBO Gót és még pár médialejátszót, tehát akár a letöltött filmeket vagy házivideókat is át lehet küldeni rá, hála a wifi kapcsolatnak. Mi most a szokásos, 3-as modellnél némileg drágább Ultra változatot ajánljuk: ez csupán annyival tud többet, hogy 4K-s és HDR-jelet is továbbít. Ezt pedig, hidd el, nem akarod kihagyni, ha erre alkalmas tévéd van.