Elképesztő tudás és kultúra dömping lepte el az internetet, de persze offline is sok szuper dolgot csinálhatunk együtt a négy fal közé szorult utódainkkal! Türelem, megértés, összehangolódás és persze alternatívák kellenek és ez az időszak nem, hogy nehéz lesz, de talán minden eddiginél jobban összekovácsolja a kapcsolatinkat! Útmutató családdal, karantén idejére!  

Először is adjuk ki a feszültséget, aztán nyugodjunk le mind!

  Bár még csak az elején járunk a karantén időszaknak, sokak számára már feszítő érzést okozhat a bezártság, és persze a létbizonytalanság kérdése. Fontos tudni, hogy a félelem, az idegesség természetes és fontos része életünknek!   A folyamatos ön-nyugtatás és esetenként önámítás nem segít. A pozitív és higgadt attitűd igen. De emberek vagyunk, a nehéz helyzetekre másképp reagálunk, ráadásul más-más problémákkal néz szembe az, aki épp kényszer pihenőn van, fizetés nélkül, vagy aki home office-ban dolgozik. Mást él meg, akinél több, akár három generáció szorult össze hirtelen egy fedél alá, és mást az, aki a megszokotthoz képest nem látogathatja a szeretteit, nem ölelheti meg éppen az idősebb szüleit, rokonait.  A düh és félelem előtörése normális reakció. A pánikhangulat azonban már nem. Ha ilyesmit érzünk, azonnal kérjünk segítséget, telefonon vagy online. Számos terapeuta kínál segítséget, sokan ingyen, ezzel segítve, hogy együtt, könnyebben vészeljük át a szokatlan időszakot. Gyermekekkel különösen fontos, hogy egyensúlyban maradjunk, és persze az is, hogy a kisebbeknek, életkoruknak megfelelően biztosítsuk a megfelelő információkat, mi történik éppen és miért.  

  Napirend, de csak rugalmasan!

  Bár már írtunk róla, hogy a napirend milyen hatalmas segítséget nyújthat az otthon töltött időszak alatt, muszáj megadnunk magunknak és a családtagjainknak a flexibilitást. Főleg eleinte, amikor még minden új. Illetve akkor is, ha már olyan régóta tart a karantén, hogy belefáradunk. Ha kell, időnként vizsgáljuk felül a saját magunk által kialakított, új életritmust és alkalmazkodjunk a valósághoz. Ez nem jelenti, hogy adjuk fel a rendszert! De ne kergessük magunkat és a szeretteinket kudarcélménybe és elkerülhető feszültségbe!    

Test-lélek-szellem: kortalan “szentháromság”

  Már az ókori görögök is úgy gondolták, mindhárom szférára oda kell figyelnünk ahhoz, hogy kiegyensúlyozottak maradhassunk. Ha egészen kis kortól megvan a balansz és a késztetés, hogy napi szinten eddzük az agyunkat és a testünket, és képesek legyünk a lelkünkkel is foglalkozni, érezni, jó eséllyel sokkal kevesebb buktatón hasalunk majd el az élet folyamán, mintha csak egy területet fejlesztenénk, táplálnánk.     

Kerüljük a “kütyüket”, amíg lehet

  A gyermeki fogékonyságot a bekapcsolt tv, a már babakorban a kicsit elé tolt okoseszközök nem csak hogy gátolják, de nagyon sokban árthatnak is a fejlődő agynak és idegrendszernek. Egy kiélezett helyzetben, amikor otthonról kell dolgozni és fontos lenne a csend, még a szokottnál is vonzóbb megoldásnak tűnik, hogy passzív időtöltéssel kössük le a gyerekeket. A függőség kialakítása azonban veszélyes játék.  Figyeljünk oda a gyerekeink fejlődésének szakaszaira és hagyjuk szabadon szárnyalni a képzeletüket, fejlődni a motorikus, a verbális és kognitív képességeiket! Nyilván nem lehetünk mind szakértők a témában, nincs feltétlenül pedagógiai végzettségünk, sőt talán időnk és energiánk is kevés akad épp most. De minden, ami kreatívan leköti a kisebbeket, jó megoldás lehet. Ők pedig sokszor csak arra vágynak, hogy velünk lehessenek, vagy épp “felnőtteset” játszhassanak. Ha dolgoznunk kell, adjunk valami hasonló elfoglaltságot a kicsiknek, valamit, ami hasonlít apa vagy anya munkájára. Csak ne a gép előtt, hanem papíron csinálják, színezzenek, gyurmázzanak! Excel táblák előtt töltjük az életünket? Rajzoljunk egy hasonló táblázatot és kérjük meg a gyereket, ragasszon bele matricákat! Vagy ha ismeri a számokat, díszítse ki azzal! Csak egy kis kreativitás kell, és a “mini me”, a kicsi én máris büszkén ülhet mellettünk, hiszen ő is azt csinálja, mint apa vagy anya!  

Van, hogy igenis nagyon hasznos a net és az okoseszköz!

  Természetesen! Ezt senki sem cáfolja. Most, hogy iskolás korú gyerekek esetén nekünk kell fenntartani az érdeklődést a tananyag iránt, kiaknázhatjuk azt, amire esetleg a tanároknak a kötöttségeik miatt nincs lehetőségük. Az interneten szinte végtelen számú izgalmas, szórakoztató videó található minden témában! A fizika, a történelem és a matek is lehet egészen más, ha kicsit másképp tálaljuk. Persze ehhez kell egy kis kutakodás is, de nagyobb kamaszok esetén ezt már közösen is csinálhatjuk! Mi az ami téged érdekelne, de még kapcsolódik a tananyaghoz és hasznos információt is hordoz? Erre keressük közösen a választ! Biztos, hogy mindenre találunk olyan verziót, ami még számunkra is meglepő és szórakoztató lehet!  

Legyen a lakás egy új tér!

  Szánjunk időt arra, hogy feldobjuk, sőt “átváltoztassuk” az otthonunkat valami szokatlanná, mássá! A középkor a téma? Készítsünk korabeli jelmezeket, együnk kézzel, nézzünk meg pár témába vágó filmet, olvassunk kapcsolódó történeteket! Persze mindezt megcsinálhatjuk a naprendszerrel, a magyar írók arcképcsarnokával, szám-univerzummal, vagy mondjuk az élővilág megidézésvel. Sőt, mindezt pár naponta vagy hetente váltogathatjuk! Nem kell sok hozzá, csak papír, ha van táblánk, akkor kréta. Vágjuk szét a soha ki nem dobott tv vagy sütő kartondobozát és a nyers felét dekoráljuk ki! Ragasszunk, készítsünk montázst, 3 dimenziós installásiókat! Keressünk hasznos információkat hozzá a neten, tanuljunk játékosan! Például ha mostantól a lakás a naprendszer, a labdákból, vagy csak papírgalacsinokból kiaggatott bolygókat készítsük el a valós méreteik alapján arányosan, akár realisztikusan lekicsinyített távolságban egymástól! Hát nem könnyebb így megtanulni mindent?  Egy papírokból összeragasztott, hosszú csík a falon, amelyen a történelmi események húzódnak vizuálisan is jobban rögződnek! Hát még ha mondjuk olyan slágerekkel támasztjuk meg a tanulást, mint a Királyok a házban!    

Kell a dühöngő sarok

  A gyerekeknek is ki kell engedni azt a bizonyos feszültséget, amit esetlegesen az új helyzet okoz. Párnacsata, vagy egy matracokból összeállított, biztonságos “ugrálóvár” sokat segíthet ezen. Ne lepődjünk meg, ha mi magunk is belevetjük magunkat a párna és szivacs tengerbe! Biztos, hogy jól fog esni a dolog!

 

Az együttlét valójában nagyon szép tud lenni

  Sok család szinte sosem tud együtt enni, együtt elaludni, hiszen rohan mindenki, alig van egyszerre, egy időben mindenki otthon. Most itt a lehetőség megerősíteni a kötelékeket, jobban megérteni egymást. Rájönni a másik idegesítő szokásainak miértjére és újfent, vagy először rácsodálkozni a családtagok eddig kevésbé figyelembe vett erősségeire, tehetségére, érzékenységére nagyon sokat lendíthet a kis mikroközösség életén! Minél többet tudunk egymás erősségeiről és gyengeségeiről, annál könnyebb lesz az együttélés. Simán összejöhet, hogy a vírus végére egy ütősebb csapat vág bele ismét a nagybetűs életbe! Ha más nem, hát ez a jó biztosan ott rejlik abban a bizonyos rosszban.     

KAPCSOLÓDÓ MEDIAMARKT CIKKEK: 

  A KORONAVÍRUS KAPCSÁN A MEGELŐZÉSRŐL, PRAKTIKUSAN – ÍGY SEGÍTHET A MEDIAMARKT! #MARADJOTTHON ÉS ÍGY HOZD KI BELŐLE A LEGTÖBBET: POZITÍV TIPPEK, INKÁBB NŐKNEK! #MARADJOTTHON ÉS ÍGY HOZD KI BELŐLE A LEGTÖBBET: POZITÍV TIPPEK, INKÁBB FÉRFIAKNAK!