Mikor máskor, mint a sokak által várt, és a hasonlóan sokak által ki nem állhatott Valentin-nap alkalmából a romantikus tárgyú zenei kiadványok vizére evezünk. Ha magányos vagy, azért, ha bújni akarsz a pároddal, azért nézd át, mit válogattunk össze a MediaMarkt kínálatából.   

Évente nem csak egy nap a szerelem

  Már jó esetben. Persze mi a szerelem? Meg a romantika? Biztos, hogy csak a jól kiszámítható duett albumok és “lift zenének” beillő, búgó hangú szaxofonok tudják megérinteni az érzelmeinket? Persze, hogy nem. Ahány ember, annyi féle szerelem. Hiába próbálják a kereskedők elhitetni velünk, csak a vörös rózsa és a szív alakú csoki mutatja ki, mit érzünk. Hát nem. Se plüss mackó, se egy kazal virág nem kell ahhoz, hogy két ember tudja, fontosak egymásnak. Megint más kérdés, miért és mióta érezzük kötelezőnek, hogy mindezt látványosan megosszuk az online platformokon ismerőseinkkel és vadidegenekkel is… Ahogy a párválasztásban is teljesen eltérőek az igények, úgy a meghitt esték (és nappalok!) kapcsán is hatalmas lehet a szórás. Nekem például egy rózsa inkább taszító, mint vonzó. Ahogy a már korábban kivesézett Csillag születik film betétdalaitól is inkább rosszullét kerülget, minstem kellemes emlékek törnek fel a mélyből. Egy a lényeg, nem vagyunk egyformák és romantikusnak sem csak Valentin-nap alkalmából és kifelé, a “közönség” felé kéne lenni.. Főleg nem szerepjáték formájában.    

Egyáltalán, mi ez a Valentin-nap?

  Ha a szlovéneket kérdezzük, a méhészek és zarándokok, valamint a jó egészség ünnepe. Máris mehetnek a szívecskés képeslapok a levesbe…  A tavasz beköszöntét vezeti be a különleges nap, amely során hagyományosan az első munkálatokat is megkezdték a szlovén szőlőültetvényeken. A szerelemmel azonosított ünnep pontos eredetéről egyébként folynak a viták, az ókori Rómához kötődő mártír, Szent Valentin kapcsán nem tisztázottak a kérdések. De nem mellesleg ő az epilepsziás gyermekek védőszentje, így február 14-e többek között ezt is szimbolizálhatná. Egy biztos, az európai kultúrkörben végül csak elterjedt több tavaszi, életigenlő hagyomány, amelyek közül a 20. század végére Valentin-nap néven egész iparág nőtte ki magát.     

Nincs semmi baj az ünnepléssel, csak legyünk végre kicsit egyéniek

  A szerelem és boldogság ünneplésével nincs gond, sőt. Csak valahogy a kommersz, utolsó pillanatban felkapott celofános (!!!) gazok, lila csokik áradatában valahogy az egésznek nincs semmi értelme. Vagy álljunk meg egy pillanatra és legyünk hálásak egymásért, vagy ne. Ha igen, akkor viszont vegyük a fáradtságot, hogy Valentin-nap alkalmából kicsit alaposabban átnézzük, kivel és milyen kapcsolatban élünk. Az ajándék mellékes (egyáltalán, mióta szokás tárgyakkal kifejezni a szerelmet és miért?), a minőségi élmény, együtt töltött idő viszont létkérdés. És nem csak évente egyszer, Valentin-napon.      A romantikus filmek nem szokták bemutatni, hogy egy párkapcsolat lényege a munka. 10 hónap és 10 év után is. Ráadásul mi magunk is változunk, alkalmazkodni kell tehát egymáshoz. A “lesz másik” elve miatt ez persze ma már nem divat, fontosabb, hogy lássa mindenki az Instán, hogy nagy a harmónia és ezt anyagiakban is kifejezzük (utazással, ékszerrel stb.). Hát nem! De persze erre mindenkinek magának kell rájönnie, jó esetben kevesebb sérülés után.  

Dalban mondom el…

  Vagy metál riffben, dob szólóban. A zene tényleg hangulat teremtő, képes a lélek húrjait megpengetni, emellett kiváló afrodiziákumként is működhet egy-egy fűtöttebb pillanatban. Ha egy pár két tagja között nincs semmilyen zenei átfedés…nos, az kihívás. De ilyesmi talán csak ritkán fordul elő. Bár a “neked mi a kedvenc zenekarod” kérdést jó eséllyel elengedjük az általános végén, gimi elején, azért nem árt szemügyre venni a másik lemez gyűjteményét, track listáját a korai randik során. Könyveket, filmeket dettó.      A Valentin-nap nem kéne, hogy lemondásról szóljon (Jó, jó, egyszer egy évben hallgassuk meg az Ő ROMANTIKUS számait…), hanem egy meghitt, finom, akár érzéki hangulatról. Kanapén bújással, táncolással, közös főzéssel, kádazással. Bármivel, ami jól esik. Hogy mindezt beindítsa vagy felfokozza némi zene, érdemes minimálisan előre gondolkodni, mit is akarunk csinálni (vagy nem csinálni) a közös esténken (és reggelünkön, mert szerintem az ébredési időszak, ha nem email-ek telefonos olvasásával, ágyból kieséssel és rohanással kezdődik, lehet olyan jó, ha nem jobb, mint az este). A meglepetések is nagyszerűek, de érdemes egyeztetni. A különlegesség, a hétköznapitól minimálisan való eltérés már kiválthat ünnepi hangulatot. Hát még ha felteszünk valami jó zenét.   

De mi legyen az? 

  Ezt senkinek nem tudjuk pontosan megmondani, de tippjeink vannak, merre érdemes keresgélni. A klasszikus szerelmes daloktól az életigenlő reggea-ig válogattunk mindenfélét, hátha valakinek pont csak ennyi hiányzik a romantikához. Lássuk és persze halljuk!   Idősebbeknek és hollywoodi érzelműeknek:  
Különböző előadók – In Memoriam Szécsi Pál (DVD), 999 Ft Barbra Streisand – Duets (CD), 2199 Ft Barbra Streisand – The Ultimate Collection (CD), 2999 Ft Barry White – Let the Music Play (CD), 1499 Ft Jennifer Rush – The Best of – The Power of Love, 999 Ft
    Érzékibb hallgatóknak  
Prince – Musicology (Limited Edition) (Vinyl LP (nagylemez)), 9399 Ft Prince – Diamonds And Pearls (DVD), 2899 Ft En Vogue – The Platinum Collection (CD), 1799 Ft
    Tiniknek  
Ed Sheeran – Divide (Limited Deluxe Edition) (CD), 2999 Ft Ed Sheeran – X (Limited Dark Green Edition) (Vinyl LP (nagylemez)), 7399 Ft VIXX – Eternity (4 Single Album) (CD), 5399 Ft Girls’ Generation – Holler (2nd Mini Album) (CD), 6999 Ft
    Rebelliseknek  
Faith No More – King For A Day…Fool For A Lifetime (Deluxe Edt.) (Vinyl LP (nagylemez)), 7399 Ft Slash & Myles Kennedy – Apocalyptic Love (CD + DVD), 3599 Ft The Jimi Hendrix Experience – Axis – Bold as Love (Vinyl LP (nagylemez)), 6299 Ft Ziggy Marley – Fly Rasta (CD), 4299 Ft
     

Kapcsolódó MediaMarkt cikkek: 

  EZT HALLGASD MEG! ZENÉK HANGULATRA KOMPONÁLVA: CHILL ZENEAJÁNLÓ! ZENÉK HANGULATRA KOMPONÁLVA: DÜH ÉS ŐRJÖNGÉS   VALENTIN NAPI AJÁNDÉKOK, AMIKKEL KIBORÍTHATJUK PÁRUNKAT EZT NE ADD NEKEM VALENTIN NAPON ÉS MEGÚSZOD A BALHÉT! – WOMEN EDITION EZT NE CSINÁLD VALENTIN NAPON ÉS MEGÚSSZUK A BALHÉT! – MEN EDITION VAN CSAJOD? NINCS CSAJOD? AKKOR IS MEGMONDJUK, MIT CSINÁLSZ VALENTIN-NAPON! VAN PASID? NINCS PASID? AKKOR IS MEGMONDJUK, MIT CSINÁLSZ VALENTIN NAPON!   TOP 5 FILM SZINGLI NŐKNEK, HA BŐGNI AKARNAK VALENTIN-NAPON! TOP 5 FILM SZINGLI NŐKNEK, HA RÖHÖGNI AKARNAK VALENTIN-NAPON!