Amikor valaki egy turistáknak, kezdőknek szánt kompakt fényképezőgépről nagyobb tudásúra váltana, gondolkozhat a profik által használt, tükörreflexes gépeken, ám ez a kategória már sok „macerával” is járhat azoknak, akik az okosabb gépekkel együtt nem szívesen bajlódnának cserélhető objektívekkel, vagy túl részletes beállításokkal. Szerencsére már vannak olyan kompakt csúcsgépek is, amelyek felveszik a versenyt a legnagyobbakkal, viszont maximálisan könnyen kezelhetőek és felhasználóbarátok maradnak. A prémium kategóriás kompakt fényképezőgépek külsőre már jobban is hasonlítanak a fotózás hőskorában használt eszközökhöz, a különbséget az adja, hogy itt továbbra is egyetlen egységet képez a váz és az objektív. A tudás és funkciók terén azonban ezek már messze túlmutatnak a „csak előkapom és kattintok” jellegű apróságokon. Ugyan ezeket a kis készülékeket már nem lehet könnyen zsebre vágni, viszont a hagyományos kamerákra jobban emlékeztető kialakítás miatt már könnyebben és biztosabban tarthatóak fotózás közben, a nagyobb házon általában szintén nagyobb LCD kijelző fér el a képek előnézetéhez, és ami még fontosabb: a profibb optika, valamint a minőségi belső kialakítás miatt funkciók terén is sokkal többet kínálnak a kis turistagépeknél. Egyes modelleknél már az általános 2.8-as érték alatti, akár 1.8-as fényerőt is találunk, ami azt jelenti, hogy a rendszer érzékenyebb, így akár gyengébb fényviszonyok között is szebb képeket készíthetünk. Ebben a nagyobb képérzékelő szenzor is segít, így részletgazdagabb, dinamikusabb lesz a végeredmény.
SONY CyberShot DSC-RX 100 digitális fényképezőgép
SONY CyberShot DSC-RX 100 digitális fényképezőgép

A legtöbb esetben például az automata működés mellett már elérhetők különféle manuális, vagy rásegítéses üzemmódok, amikor a fotózás menetének szinte minden ismérvét mi magunk állíthatjuk be.

Így aztán akár profi felhasználásra szánt képeket, művészi összhatású kompozíciókat is elkészíthetünk a fehéregyensúly, a záridő, az ISO érték és egyebek finomhangolásával. Persze ettől még ugyanúgy elérhetőek a különféle előre beállított üzemmódok a portrétól a makrón át a panorámaképig, ráadásul az ilyen kategóriájú fényképezőgépek sok esetben már valamilyen belső képstabilizátorral is segítik, hogy a kézből ellőtt képeken a remegés miatt elmosódott legyen a végeredmény.
A prémium modellekben már legtöbb esetben a digitálisnál jobb hatásfokkal működő optikai stabilizátor dolgozik: ez a lencsék mozgatásával segít kiküszöbölni a kézremegés vagy más bemozdulás miatti elmosódást. Röviden összefoglalva, a kompakt fényképezőgépek között a prémium kategóriás modellek olyanok, mint egy utcai sportautó: a kezelésükhöz nem kell speciális „kiképzés” és tudás, mint egy Forma-1 versenyautó esetében, mégis köröket vernek a hasonlóan utcai használatra tervezett kisautókra.

Ismerkedj meg a termékekkel

NIKON Coolpix P1000 fekete digitális fényképezőgép

NIKON Coolpix P1000 fekete digitális fényképezőgép

További kompakt fényképezőgépek

CANON PowerShot G9X Mark II fekete digitális fényképezőgép

CANON PowerShot G9X Mark II fekete digitális fényképezőgép

További kompakt fényképezőgépek

SONY CyberShot DSC-RX 100 digitális fényképezőgép

SONY CyberShot DSC-RX 100 digitális fényképezőgép

További kompakt fényképezőgépek