Út egy sokkal szebb világ felé:
belépő digitális tükörreflexes fényképezőgépek

Amikor valaki már úgy érzi, kinőtt az alig tötyögő régi autóból, nagyobbra vált. Ha egy zenész túllép a gyakorló hangszer határain, profi színpadi instrumentumra cseréli azt, amelyen annak idején az első hangokat szólaltatta meg. Így van ez azokkal a fotósokkal is, akik mobilon vagy kompakt fényképezőgépeken már a végletekig fejlesztették saját tudásukat, ügyesen kapják el a megfelelő pillanatokat, szépen komponálják meg a fotók elrendezését, de valahol érzik, hogy a technika útjában áll annak, hogy igazán olyan képeket készíthessenek, amelyeket megálmodtak és a lelki szemeik előtt látnak.

Ilyenkor jön el a tükörreflexes gépek, avagy DSLR-ek ideje. Ezek azok az eszközök, amelyek alapvető működési elvüket tekintve már nagyon hasonlóan működnek, mint a klasszikus, cserélhető objektíves, belül bonyolult, de pontos tükörrendszerekkel fényt manipuláló kamerák.

Persze a „bonyolult” szó ne riasszon el senkit: tükörreflexes gépekre váltani akár folyamatosan, és ezáltal könnyen is lehet. Pont annak köszönhetően, hogy ezeknél a fényképezőgépeknél külön választhatunk gépvázat és a hozzá kapcsolható objektíveket, megtehetjük azt, hogy a kompakt gépek vagy mobilos fotózás elsőként egy belépő szintű, vagy középkategóriás vázat szerzünk be a nekünk legszimpatikusabb objektívekkel. Ezután pedig a vázat később is lecserélhetjük komolyabbra, csak arra kell figyelnünk, hogy az optikákkal továbbra is kompatibilis maradjon.

Mire jó egy belépő szintű DSLR fényképezőgép?

NIKON D7500 váz

A segítségével könnyen és felhasználóbarát módon tanulhatjuk meg a „nagygépes” fotózás trükkjeit, hiszen ezeken a gépeken a legnagyobb modellekhez képest még kevesebb gomb és tárcsa található, a manuális funkciók beállítását könnyűre és közérthetőre szabták.

Leginkább arra, hogy a segítségével könnyen és felhasználóbarát módon tanulhassuk meg a „nagygépes” fotózás trükkjeit, hiszen ezeken a gépeken a legnagyobb modellekhez képest még kevesebb gomb és tárcsa található, a manuális funkciók beállítását könnyűre és közérthetőre szabták. A kevesebb vezérlő elem miatt egyébként maga a fényképezőgép is valamivel kisebb és könnyebb mint a komolyabb „nagytesók”, viszont funkcióit tekintve 99 százalékban már tudják mindazt, amit a legnagyobbak.

A megfelelő objektívek kiválasztása után kezdődhet a fotózás, és ennek során bárki gyorsan felfedezheti, mennyivel több kreatív szabadságot ad ez a fényképezési módszer. Nem csak abban segít, hogy a tömegek által használt, arctalan, jellegtelen megoldások helyett saját látásmódot alakíthassunk ki, de még azt is lehetővé teszi, hogy kiléphessünk a kétdimenziós fotózás keretei közül. Hiszen egy kép akkor adja igazán vissza a valódi világot, ha a téma vízszintes és függőleges elhelyezése mellett a teret is érzékeltetni tudjuk: ezt ugyan a modern mobilos megoldások próbálják emulálni a kétkamerás felépítéssel és a szoftveres, háttérelmosásostrükközéssel, de a DSLR-ekkel már valóban játszhatunk a mélységélességgel, elválasztva modellünket a környezettől, vagy pontosan elhelyezve a fókuszba állított témát a térben.

Ismerkedj meg a termékekkel

CANON EOS 2000D + 18-55 mm IS II + LP-E10 Kit

Megvennéd? Kattints ide!

CANON EOS 4000D + 18-55 mm DC III + 75-300 mm DC III Kit

Megvennéd? Kattints ide!

NIKON D3400 + AF-P 18-55 VR + Táska + 16GB SD kártya

Megvennéd? Kattints ide!

NIKON D5300 + AF-P 18-55 VR + táska + 16GB SD kártya

Megvennéd? Kattints ide!

CANON EOS 77D + EF-S 18-55 IS STM fekete Kit

Megvennéd? Kattints ide!

CANON EOS 800D + EF-S 18-55 mm IS STM fekete Kit

Megvennéd? Kattints ide!

CANON EOS 750D + 18-55 mm IS STM + LP-E17 Kit

Megvennéd? Kattints ide!

NIKON D5600 + 18-140 VR Kit

Megvennéd? Kattints ide!

NIKON D7200 digitális fényképezőgép + 18-105 VR Kit

Megvennéd? Kattints ide!

NIKON D7500 váz

Megvennéd? Kattints ide!

NIKON D610 váz

Megvennéd? Kattints ide!

NIKON D750 váz

Megvennéd? Kattints ide!

CANON EOS 80D + 18-55 IS STM

Megvennéd? Kattints ide!

CANON EOS 7D Mark II váz

Megvennéd? Kattints ide!

CANON EOS 6D váz

Megvennéd? Kattints ide!

CANON EOS 6D MARK II váz

Megvennéd? Kattints ide!

CANON EOS 5D MARK IV váz

Megvennéd? Kattints ide!