A kompakt digitális fényképezőgépeknek sok előnye akad: a kis méret, az egyszerű kezelhetőség, és persze az optikai zoom. A kategórián belül pedig ott az ultrazoom modellek csoportja, amely már tényleg olyan, mintha egy mini teleszkóppal fényképeznénk. Egy kirándulás, vagy épp városnézés során sokszor nincs lehetőségünk arra, hogy olyan közel menjünk a kedvenc fotótémáinkhoz, ahonnan már részletes képeket tudunk készíteni róluk. Ahogy a Parlament kupoláját és megannyi tornyát sem mászhatjuk meg, nehéz közel férkőzni egy fa tetején megpillantott madárfészekhez, vagy épp egy szakadék alján kanyargó patakhoz is. Ilyenkor persze próbálkozhatunk egy mobiltelefon digitális zoomjával kinagyítani a képet, de ez a technológia igazából egy jól eltalált trükk: valójában nem kerülünk közelebb a kép tárgyához, csupán a lencsébe befogott kép egy adott részletét nagyítja ki szoftveresen a rendszer. Ilyenkor a végeredmény természetesen sosem lesz olyan éles és tiszta, mint egy valódi, optikai zoom esetében.
CANON PowerShot SX620 HS fényképezőgép, fekete + tok + 8GB SD kártya

A belépő szintű, kompakt fényképezőgépen már találhatunk optikai zoomot: ebben az egymás elé helyezett lencsék távolságát szabályozva hozzuk közelebb a megcélzott tárgyat vagy személyt.

Ezzel a módszerrel magát a digitális érzékelőre érkező képet nagyítjuk, így a végeredmény ugyanolyan tiszta és éles lesz, mintha csak a becélzott tárgy vagy személy közvetlen közeléből fényképeztünk volna. Az ultrazoomos kategória pedig ezt a képességet fokozza a végletekig.
A belépő szintű kompakt gépeken általában háromszoros, ötszörös optikai zoomot találunk. Ehhez képest az ultrazoomos gépeken akár hússzoros, harmincszoros optikai zoomot is használhatunk, ami már akár olyan szintet képviselhet, mintha egy kisebbfajta távcső állna rendelkezésünkre. Természetesen a kompakt, felhasználóbarát kialakítás miatt ezeken a gépeken a zoomolás után is automatikusan beáll a fókusz a fotózni kívánt tárgyra vagy személyre, hiszen ezt manuálisan már nehéz lenne pontosan kitekergetni ilyen nagy közelítés mellett. Arra azonban érdemes figyelni, hogy minél nagyobbra zoomolunk, annál könnyebben mozdul be a kép, ezért ilyen esetekben célszerű valamilyen mini állványt használni, vagy egyszerűen csak letámasztani a fényképezőgépet egy padra vagy más fix felületre. A fenti területen segít, hogy egyre több eszközbe építenek be képstabilizátort ebből már a digitális is sokat segít, az optikai pedig a legjobb választás. Ez a funkció arra szolgál, hogy a fotózás közben jelentkező apróbb bemozdulásokat korrigálja, ezáltal sem a remegő kéz, sem a mozgó jármű nem okozhat gondot az éles, tiszta kép elkészítésében.

Ismerkedj meg a termékekkel

CANON PowerShot SX620 HS fényképezőgép, fekete + tok + 8GB SD kártya

További kompakt fényképezőgépek

NIKON Coolpix P900 fekete digitális fényképezőgép

További kompakt fényképezőgépek

PANASONIC Lumix DC-FZ81EP-K digitális fényképezőgép

További kompakt fényképezőgépek