A tükör nélküli, cserélhető objektíves modellekre még mindig sokan tekintenek úgy, mint a kompakt fényképezőgépek kicsit okosabb nagytestvéreire, amelyek a változtatható optikával és a nagyobb szenzorokkal többet adnak, de mégis kompakt vezérlés mellett. De mi a helyzet azokkal, akik már teljesen a saját világukat szeretnék bemutatni a fotókon keresztül? Nos, ők még egy, vagy több szinttel feljebb léphetnek. Aki már kitanulta a belépő szintű cserélhető objektíves fényképezőgépek kezelését, bátran kísérletezhet azzal, hogy a MILC-ek középkategóriájában, vagy akár csúcsközelben keresgél magának új eszközt. Ezek ugyanis tovább tágítják a lehetőségek határait, hiszen a sokféle objektív által biztosított változatosság és testreszabhatóság mellett megjelennek rajtuk extra funkciók és még részletesebb vezérlőeszközök. Érdemes például kiemelni az elektronikus keresőt (EVF), amely kiegészítésként jelenik meg a kompakt gépeken is megismert hátoldali kijelző mellett. Kinézetre ugyanazt a „kukucskálót” látjuk, mint a nagy, tükörreflexes gépeken, ebbe belenézve sokkal jobban kivehető az objektív által mutatott kép – a hagyományos kijelzőt ugyanis sokszor nem látjuk jól például tűző napfényben vagy a tükröződések miatt. Ugyan az EVF, ahogy neve is jelzi, nem valós átnézeti képet ad, hanem ez is egy apró elektronikus kijelző, a minőségére azonban nem lehet panasz, hiszen kifejezetten éles, kontrasztos, színgazdag és nagyfelbontású panelek kerülnek bele, az újabb modellek esetében ráadásul az LCD technológia helyett már az OLED-et használják a gyártók.
SONY ALPHA ILCE-7 MIII váz

A belépő szintű MILC-ekhez képest az erősebb kategóriájú modelleken már több különálló vezérlőgombot és -tárcsát is találhatunk, melyekkel a legapróbb részletekig testre szabható az adott kép minden paramétere.

Itt már rábukkanhatunk full-frame szenzoros modellekre is – ezekben a képérzékelők mérete megegyezik a hagyományos negatív filmek kockájának méretével.
Emellett olyan fejlett technológiákat is találhatunk a haladóknak szánt MILC gépekben, mint a full HD feletti felbontású videófelvétel, vakupapucs és vakuszinkron csatlakozó, több memóriakártya egyszeri használata, akár folyamatos élességállítással támogatott sorozatkép-készítés illetve timelapse funkció, külső mikrofon csatlakozó, külső vaku vezeték nélküli vezérlése, vagy épp HDMI csatlakozó (természetesen az, hogy ezek közül melyik van jelen és milyen formában, az gyártónként és modellenként is változik). Bár a MILC kategória viszonylag újnak számít, több gyártó már olyan csúcskategóriájú modelleket is kiadott, amelyek akár a legkomolyabb feladatokra, munkára, műtermi felvételekre is tökéletesek: a határ tehát a csillagos ég, amit egy jól kiválasztott fényképezőgéppel meg is örökíthetünk.

Ismerkedj meg a termékekkel

NIKON Z 6 + 24-70 mm + FTZ bajonettadapter Kit

NIKON Z 6 + 24-70 mm + FTZ bajonettadapter Kit

További MILC fényképezőgépek

CANON EOS R BODY + MOUNT ADAPTER EF-EOS R KIT (3075C023)

CANON EOS R BODY + MOUNT ADAPTER EF-EOS R KIT (3075C023)

További MILC fényképezőgépek

CANON EOS RP BODY + MOUNT ADAPTER EF-EOS R KIT (3380C023)

CANON EOS RP BODY + MOUNT ADAPTER EF-EOS R KIT (3380C023)

További MILC fényképezőgépek