Egyre többször találkozni olyan furcsa emberkékkel, akik a biciklis védősisakjukon, esetleg az ejtőernyős szettjük pántjára erősítve, vagy épp a motor kormányára erősítve apró kis „kockákat” használnak. Az ilyen parányi kamerák mérete ne tévesszen meg senkit, hiszen hihetetlenül sokrétűen felhasználható, jó képminőségű, és legfőképpen gyors reagálású akciókamerákról van szó, amelyeket kifejezetten a sebesség, az óriási terek, a nagyívű mozgások tökéletes rögzítésére találtak ki. A kategória királya egyértelműen az akciókamerák fogalmát kitaláló GoPro, de manapság már egyre több gyártó jelenik meg hasonló célokra szánt apró kamerákkal, amelyeket értelemszerűen teljesen máshogy kell használni, mint egy hagyományos fényképezőgépet vagy videókamerát. Az ötlet a szörfösöktől származik, akik szerették volna saját szemszögükből megörökíteni, ahogy a legőrültebb trükköket mutatják be a hullámok hátán (vagy épp alattuk), de egyszerűen nem találtak olyan kamerát, amelyet kényelmesen és biztonságosan rögzíteni tudtak volna saját magukra vagy a szörfdeszkára, ráadásul vízhatlan lett volna, és még a legrángatósabb, összevissza rázkódó körülményeknek is ellenáll. Szerencsére a méret már nem akadály, tehát az igazán apró akciókamerák már akkorák, hogy könnyen rögzíthetjük őket bárhová, belső felépítésük pedig ugyanígy igazodott az extrém körülményekhez. Egy sportkamera általában képes valamilyen vezeték nélküli kommunikációra, és ezért külső eszközzel vezérelhető. Ez jelentősen megkönnyíti azt, hogy a részletes beállításokat, vagy a felvételek elindítását, szüneteltetését és leállítását ne a parányi készülék néhány kis gombjával kelljen kiügyeskedni. Egy ilyen akciókamerát ezért úgy használhatunk, mintha például a telefonunk külső alkatrésze lenne: a mobilos app segítségével közvetlenül láthatjuk, amit a kamera is lát, és belemászhatunk a legrészletesebb testreszabási lehetőségek közé is.
GOPRO HERO 7 Black sportkamera

Maga a kamera eközben biztonságosan csücsülhet ott, ahová felerősítettük: ehhez több esetben kapunk állványokat, felragasztható vagy csavarozható tartókat, pántokat és egyéb rögzítőket, hogy kerékpátról bukósisakon át a testünkre tekert hevederekig bárhová felpattinthassuk.

Több modell kínál kifejezetten sportra vagy egyéb mozgásra kihegyezett tevékenységre kifejlesztett látószögeket, akár halszemoptikát is, így olyan szemszögből mutathatunk meg másoknak egy általunk végrehajtott síugrást, motoros trükköt, ejtőernyős ugrást vagy bármilyen egyéb trükköt, mintha a néző a mi szemünkön keresztül követné az eseményeket.
Természetesen ezekben az apróságoknak is sok esetben elérhető a videózás mellett több egyéb üzemmód, például fénykép, sorozatkép (timelapse), vagy éjszakai felvételek készítése is. Ha pedig tényleg igazán extrém kiképzésre vágyunk, akár olyan tokot is beszerezhetünk hozzájuk, amely egy átlátszó védőburkot képez körülöttük, de még így is hozzáférhetünk a vezérlőgombokhoz – ezáltal például veszélyesebb terepekre, sőt még a víz alá is elvihetjük, hogy aztán kiváló tisztaságú búvár-felvételekkel arassuk le a dicsőséget.

Ismerkedj meg a termékekkel

LAMAX X9.1 Akciókamera

LAMAX X9.1 Akciókamera

További sportkamerák

SJCAM SJ4000 Wifi ezüst sportkamera

SJCAM SJ4000 Wifi ezüst sportkamera

További sportkamerák

GOPRO FUSION 360 fokos sportkamera

GOPRO FUSION 360 fokos sportkamera

További sportkamerák

GOPRO HERO 7 Black sportkamera

GOPRO HERO 7 Black sportkamera

További sportkamerák