És mégis mozog a kép:
ezért jó még mindig a videókamera

Manapság akár jogosnak is hihetnénk azokat a véleményeket, amelyek szerint a kiváló videófelvételeket készítő okostelefonok vagy a kompakt fényképezőgépek korában már feleslegesek a kifejezetten videózásra készített kamerák. Pedig ez a „cipőt a cipőboltból” tipikus esete: ha valóban igényes mozgóképeket szeretnénk készíteni, még mindig egy videókamera a legjobb választás.

Ha tudjuk, hogy leginkább mozgóképeket szeretnénk készíteni, a fényképezőgépek és a mobilok megoldásai sokszor gyengébb eredményt adnak, egyszerűen azért, mert nem erre valók. Nézzünk meg jobban egy mobillal rögzített videót: a gyorsabb mozgások elmosódottak, a tárgyak és emberek kontúrjai elnagyoltak, és persze a felvétel közben úgy rázkódik a kép, mintha csak egy földrengés kellős közepén próbáltunk volna talpon maradni.

A videókamerákban egyrészt olyan képérzékelő dolgozik, amely a gyors mozgásokat is részletesen, tisztán képes rögzíteni, miközben több modell rendelkezik fejlett optikai képstabilizátorral, amely egyenesen tartja a képet még akkor is, ha például gyaloglás közben videózunk, vagy gyors mozdulatokkal követjük a filmezni kívánt eseményeket – aki kisgyereket vagy macskát próbált videózni, minden bizonnyal tudja, miről beszélünk.

CANON Legria HF R806 videokamera, fehér + táska + 8GB SD kártya

CANON Legria HF R806 videokamera, fehér + táska + 8GB SD kártya

Ugyanígy a videózást segíti az, hogy a videókamerákon sokkal érzékenyebben működik a zoom, mint a fényképezőgépeken.

Akár a filmkészítés közben is ráközelíthetünk a témára, egyes modellek esetében nyomásérzékeny gombok segítségével gyorsabban vagy lassabban, hogy a néző később ne azt érezze, hogy „beszippantja” a felvétel.

Ami pedig talán a legfontosabb: különféle limitációk miatt a fényképezőgépekkel nem lehet bizonyos szűk időkereteken túllépve a végtelenségig videózni. Az pedig kifejezetten frusztráló lehet, amikor egy sportesemény, színházi előadás, vagy akár egy hosszabb lélegzetű családi esemény, esküvő kellős közepén marad ki a legfontosabb pár pillanat azért, mert egy fényképezőgépen 15 vagy 30 perc után kikapcsol a videó, és újra kell indítanunk a felvételt. A videókameráknál nincs ilyen korlátozás, itt a felvétel hosszát legfeljebb a memóriakártya nagysága, vagy az akku lemerülése szabhatja meg.

Vásárlás előtt érdemes azt is megnézni, milyen formátumban szeretnénk rögzíteni a videókat. Ha például azonnal, szerkesztés nélkül szeretnénk viszonylag kis méretű fájlokat kapni, amelyeket közvetlenül feltölthetünk YouTube-ra vagy Facebookra, az mp4 lesz a barátunk, de ha komolyabb szerkesztésre, profi felhasználásra készítjük a filmeket, keressünk olyan kamerát, amely AVCHD formátumot is képes készíteni a nagy felbontású, veszteségmentes minőségért.

Azt is érdemes kipróbálni, hogy a kiválasztott kamera hogyan „áll a kézben”. Mozgóképet ugyanis máshogy rögzítünk, mint fotót, ehhez már jobban szükségünk van arra, hogy rugalmasan mozoghassunk a felvétel készítése közben, és nem árt, ha a kis kijelzőt is több irányban elforgathatjuk, hogy bármilyen kitekert pózban is filmezünk, mindig jól lássuk a készülő képeket. Végül pedig nézzük meg, meddig bírja az eszköz akkumulátora, hiszen az is tönkre tudja tenni a készülő filmünket, ha lépten-nyomon meg kell szakítanunk a felvételeket az áramforrás kifáradása miatt.

Ismerkedj meg a termékekkel

SONY HDR-CX405 fekete videokamera

SONY HDR-CX405 fekete videokamera

További videokamerák

PANASONIC HC-V380EP-K videokamera

PANASONIC HC-V380EP-K videokamera

További videokamerák

CANON Legria HF R806 videokamera, fehér + táska + 8GB SD kártya

CANON Legria HF R806 videokamera, fehér + táska + 8GB SD kártya

További videokamerák