Felvihetünk magunkkal egy komolyabb képességekkel bíró fényképezőgépet vagy videókamerát a szörfdeszkára, amikor épp beborítanak a hullámok? Aligha. Akkor legyen nálunk inkább kamerás mobiltelefon, vagy kis, kompakt fényképezőgép? Ezek talán megússzák a „kiképzést”, de nem készítenek igazán jó felvételeket, ráadásul még mindig ott a kérdés: hogy tapasszuk magunkra, vagy barkácsoljuk a szörfdeszkára? És ott van még megannyi sport a hegyi kerékpározástól a síelésig, nem is beszélve a millió kreatív felhasználási formáktól, a gitárnyakra szerelhető kameráktól az egyszerre „elsütött”, több szögből rögzítő kameraszettekig. Szerencsére az ilyen extrém felhasználásra már van külön fotós-videós céleszköz. Sportkamera vagy akciókamera néven is ismerhetjük azt az eszköz-kategóriát, amely az elmúlt évtizedben lett igazán népszerű. Ezek az eszközök egyrészt kifejezetten kicsik, így könnyen rögzíthetjük sporteszközökre, járművekre, de akár különféle pántokkal és tartókkal saját magunkra, bukósisakra, és tulajdonképpen bárhová – vízhatlan, átlátszó tokban akár búvárkodni és úszni is vihetjük őket. Az apró készülékház miatt csupán néhány gombbal kezelhetjük őket közvetlenül, de lehetőségünk van arra is, hogy mobilos társalkalmazással távvezéreljük a működésüket, megnézzük, „mit lát” az apró kamera és beállíthassuk a felvételi üzemmódokat.
GOPRO HERO 7 Black sportkamera

Ezeket az eszközöket már kifejezetten a dinamikus tevékenységek rögzítésére fejlesztették, ezért kiválóan rögzítik a gyors mozgásokat, és bírják a folyamatos helyváltoztatást.

Ha szeretnénk megmutatni valakinek, milyen a mi szemszögünkből átélni egy helyi kerékpárversenyt, egy ejtőernyős ugrást vagy épp egy tenger alatti merülést, csak el kell indítanunk a sportkamerák felvevőjét, és a jól rögzített gép minden pillanatot kiválóan megörökít – ezt aztán vagy a memóriakártyát áthelyezve, vagy vezetékes és vezeték nélküli kapcsolatok segítségével másolhatjuk a számítógépünkre, hogy továbbküldjük, közösségi oldalakra feltöltsük vagy szerkesszük őket.
Több modell kínál kifejezetten sportra vagy egyéb mozgásra kihegyezett tevékenységre kifejlesztett látószögeket, akár halszemoptikát is, de találhatunk éjszakai üzemmódot, sorozatfelvételt (timelapse) vagy hagyományos fényképek készítésének lehetőségét is.

Ismerkedj meg a termékekkel

LAMAX X9.1 Akciókamera

LAMAX X9.1 Akciókamera

További sportkamerák

SJCAM SJ4000 Wifi ezüst sportkamera

SJCAM SJ4000 Wifi ezüst sportkamera

További sportkamerák

GOPRO FUSION 360 fokos sportkamera

GOPRO FUSION 360 fokos sportkamera

További sportkamerák

GOPRO HERO 7 Black sportkamera

GOPRO HERO 7 Black sportkamera

További sportkamerák