Jól tudjuk, hogy egy DSLR fényképezőgép önmagában nem képes fotót készíteni, hiszen az eszköz ebben az esetben csak egy váz: ebben található a képek készítéséhez szükséges mechanika és intelligencia, de a fényt a gépbe „terelő” alkatrészt, tehát az objektívet már külön kell beszereznünk. A fotósok gyakran mondják, hogy a jól megválasztott optika még a gépváznál is fontosabb. Az egyéniségünknek megfelelő objektívek beszerzésével szép lassan összeállíthatunk egy több elemből álló eszköztárat, amelyek között szabadon váltogathatunk akkor, ha különféle típusú fotót készítünk, vagy épp más és más helyzetben kell fényképeznünk. A tükörreflexes, avagy DSLR kamerákra váltók számára jó hír, hogy a legtöbb modellt meg lehet vásárolni szettben is, amely a gépvázon kívül tartalmaz egy – legtöbbször belépő szintű vagy középkategóriás – objektívet, ezzel már el lehet kezdeni az ismerkedést, de ha igazán szeretnénk kihasználni a sokféle optika által kínált lehetőséget, akkor bizony egy idő után azon vesszük észre magunkat, hogy a különféle beállításokra, témákra és helyzetekre újabb és újabb objektíveket szemelünk ki magunknak. Akadnak például olyan zoom-objektívek, amelyek közelebb hozhatják hozzánk a kívánt céltárgyat, míg egy kisebb zoommal, de jobb fényerővel megáldott optika abban segít, hogy akár gyengébb külső fényviszonyok között is tisztább, zajmentesebb képeket készítsünk, vagy könnyebben állíthassunk fókuszt. A zoom mértékét újabban szorzóval is megadják, de a profik még mindig a filmes fényképezőgépek korából származó, tól-ig határokkal, milliméteres osztással jelölt módszert kedvelik, ezért a komolyabb objektíveken már ezt olvashatjuk. Ez a beosztás elsőre bonyolultnak tűnhet, de az elv és az alapok gyorsan elsajátíthatóak, és így már könnyen kiválaszthatjuk, hogy tájfotózásra, nagy terek befogására alkalmasabb nagylátószögű objektívet, vagy a messzebb lévő eseményekre is ráközelítő, például 70-300-as modellt használunk.
CANON EF 50 mm f/1.8 STM objektív

Akadnak ezeken kívül speciális feladatokat ellátó lencserendszerek is, például a nagyon közelről, nagyon apró témák fotózására alkalmas makró-objektívek, vagy a domború, eltorzított arányú kompozíciók készítésére alkalmas halszemoptikák.

Ahogy a félprofi és profi fényképezőgépek esetében, úgy a cserélhető objektíveknél is sok különféle ismérvet figyelembe kell vennünk. A zoomos optikák kiválasztásakor például érdemes odafigyelni arra, hogy változó, vagy fix fényerős modellt szeretnénk – előbbi a közelítés mértékének változásával együtt a fényértékét is változtatja, míg a drágább, fix fényerős változatok értelemszerűen minden pozícióban ugyanannyi fény áteresztésére képesek.
Ugyancsak jó tisztában lenni azzal, hogy a nagyobb zoomok esetében már nehéz, vagy egyenesen lehetetlen „kézből” megtartani a gépet fotózás közben úgy, hogy a végeredmény ne legyen életlen vagy elmosódott. Ilyenkor célszerű egy stabil, jól szabályozható fotós állványt is beszerezni, és erre rögzíteni a gépet exponálás előtt. Nézzünk is gyorsan néhány felhasználási módot, és az ezekhez választható objektív-típusokat, hogy eligazodjunk a rengetegben!

Portrék és tárgyfotók

Ez az egyik leggyakoribb tevékenység, ám nagy különbség van a családtagok hobbiból kattintgatása és a valódi portrézás között. Ezért például érdemes tudni, hogy a nagy látószög mindig torzít valamelyest, ami tájképeknél nem probléma, de egy arcon már látható. Épp ezért portrékészítésre általában a 85 mm környéki modelleket választják, a 70-135 mm közötti zoomosokat is gyakran alkalmazzák ilyesmire. Arra is érdemes gondolni, hogy egy jó portrén elkülönül az arc és a kissé elmosott háttér, ebben a tág rekesz beállítás segít, ezért keressünk f/2,8 vagy ennél nagyobb rekeszértékű objektívet ilyen célokra. Ha tárgyakat fotózunk, általában szintén a portés követelményeket vegyük alapnak.

Tájkép

Bár azt hihetnénk, tájképet fotózni egyszerű, hiszen nem mozdul és önmagában szép, bizony messze állunk a valóságtól. Egyrészt fontos a jó képkivágás, és mivel gyakran nem tudunk épp a megfelelő távolságba kerülni egy adott témától, legyen zoomos objektívünk ilyen esetekre. Viszont nem a teleobjektívek, inkább a jó minőségű nagylátószögű modellek segítenek a legtöbbet, amelyekkel a tájból a lehető legtöbb képi információt be tudjuk sűríteni a kompozíciónkba. A profik 17-55 mm-es kategóriát ajánlanak, vagy a kicsit drágább, torzításmentes 10-20 mm-es objektíveket. Itt nem elsődleges szempont a nagy fényerő, hiszen van időnk a kép elkattintására, ezért cserében figyeljünk arra, hogy minden esetben állványról dolgozzunk.

Természetfotózás és sport

A tájképfotózás extrém sportja ez, hiszen itt sokszor gyorsan mozgó célt, például futó állatokat kell élesen és precízen „elkapnunk”, gyakran gyenge fényviszonyok mellett. Teleobjektívek terén itt már a nagy fényerejű változatok javallottak, de a szakértők szerint a zoomos optikáknál sokszor veszítünk a fényerőből, ezért sokan a fix gyújtótávolságú objektívekre esküsznek. Ami még nagyon fontos, hogy az egység legyen képes villámgyors élességállításra, erre már vannak akár ultrahangos motorral felszerelt modellek is, persze ezek nem a legolcsóbbak, de meghálálják az árukat. Az optikai képstabilizátor pedig szintén alap, aki próbált már macskát fotózni lakásban, az sejtheti, milyen lehet a természetben egy gyorsan és szeszélyes irányokban ugrándozó állatot követni és éles képet készíteni róla. Ugyanez érvényes arra, ha sporteseményeket, a színpadon rohangáló zenészeket, vagy akár egy csapat közepén rohangáló gyereket szeretnénk lencsevégre kapni. Ahogy a gépvázak esetében, úgy az objektíveknél sincs abszolút kedvenc. Mindenki más és más funkciókat kedvel, az igazán sasszeműek pedig az egyes gyártók és modellek között is észreveszik a legapróbb különbségeket, ezért optikákat is érdemes tesztek elolvasása, ismerősök, vagy épp hozzáértők megkérdezése után megvásárolni – ha viszont sikeres a választás, az már bizony maga a szerelem.

Ismerkedj meg a termékekkel

NIKON 35mm f/1.8 G AF-S DX objektív

NIKON 35mm f/1.8 G AF-S DX objektív

További objektívek

TAMRON 70-300 mm f/4.0-5.6 Di LD (Canon)

TAMRON 70-300 mm f/4.0-5.6 Di LD (Canon)

További objektívek

NIKON 85mm f/1.8 G AF-S objektív

NIKON 85mm f/1.8 G AF-S objektív

További objektívek