Mintha a harmadik szemed lenne:
közép- és felső kategóriás DSLR fényképezőgépek

Ha már nem az a kérdés, hogy válts-e tükörreflexes fényképezőgépre a kompakt vagy mobilos fotózás világából, inkább arra törekszel, hogy a lehető legrészletesebb beállításokkal, igazán személyes és egyedi képeket készíthess, nézz körül a komolyabb DSLR modellek között, hiszen ezek már valóban semmilyen határt nem szabnak a kreativitásodnak.

Amikor valaki belépő kategóriás DSLR-t választ, legtöbbször azért teszi, hogy megismerje a tükörreflexes fényképezés alapjait, átálljon egy másfajta képkészítési módszerre. Ezeken a gépeken viszont még jó néhány funkció egyszerűsített formában érhető el, többek között épp az átállás megkönnyítésére. A legnagyobbaknál valamivel kisebb gépváz miatt pedig a keresőben látható kép nem tökéletes méretében adja vissza az exponáláskor látható kép arányait (tehát szakszóval fullframe-esek).

A középkategóriás modellekben felfelé haladva azt tapasztalhatjuk, hogy a gyártók már nem áldozzák fel a kezelhetőség és a kis méret érdekében a funkciók sokaságát. Több tárcsával és gombbal a gépek legrészletesebb beállításait is elérhetjük, hogy fotózás közben akár nüansznyi finomhangolásokra is lehetőségünk legyen. A fullframe-es kereső pedig segít abban, hogy méretében és arányaiban tökéletes leképezését kapjuk a keresőben annak a képnek, amit készíteni szeretnénk. A komolyabb tudású gépeknél egyre több a fókuszpont is, hogy exponáláskor a lehető legélesebb képeket kattinthassuk el.

A középkategóriától felfelé egyre több külső eszköz csatlakoztatására is lehetőség nyílik.

Így például használhatunk mikrofont, amely a videófelvételek tökéletes hangminőségében segít, de az ilyen eszközök képesek távoli vakuvezérlésre is, amellyel külső fényforrásokat is a fényképezőgépről aktiválhatunk. A nagyobb készülékházakon sok esetben van már lehetőség markolat rögzítésére is, amely értelemszerűen a biztosabb fogást szolgálja, ez pedig – főleg egy komolyabb objektív használata esetén – nem utolsó szempont.

Ha valaki jól választ belépő kategóriás DSLR-t, úgy léphet tovább közép- és csúcskategória felé, hogy a jól bevált, megszokott objektívjeit is megtarthatja, csak arra kell figyelnie, hogy továbbra is ezekkel kompatibilis gépvázat szerezzen be.

A középkategóriától pedig akár a legnagyobb versenyzőkig is eljuthatunk, hiszen hihetetlen távlatok rejtőznek a csúcskategóriában – az ilyen fényképezőgépek már olyan munkaeszközök, amelyeket a fotósok sokszor több korábbi modell használata, a középkategóriás gépek teljes kiismerése után választanak, hogy azután teljesen a saját igényeiket kiszolgáló munkatársuk legyen.

Ismerkedj meg a termékekkel