Mintha a harmadik szemed lenne:
közép- és felső kategóriás DSLR fényképezőgépek

Ha már nem az a kérdés, hogy válts-e tükörreflexes fényképezőgépre a kompakt vagy mobilos fotózás világából, inkább arra törekszel, hogy a lehető legrészletesebb beállításokkal, igazán személyes és egyedi képeket készíthess, nézz körül a komolyabb DSLR modellek között, hiszen ezek már valóban semmilyen határt nem szabnak a kreativitásodnak.

Amikor valaki belépő kategóriás DSLR-t választ, legtöbbször azért teszi, hogy megismerje a tükörreflexes fényképezés alapjait, átálljon egy másfajta képkészítési módszerre. Ezeken a gépeken viszont még jó néhány funkció egyszerűsített formában érhető el, többek között épp az átállás megkönnyítésére. A legnagyobbaknál valamivel kisebb gépváz miatt pedig a keresőben látható kép nem tökéletes méretében adja vissza az exponáláskor látható kép arányait (tehát szakszóval fullframe-esek).

A középkategóriás modellekben felfelé haladva azt tapasztalhatjuk, hogy a gyártók már nem áldozzák fel a kezelhetőség és a kis méret érdekében a funkciók sokaságát. Több tárcsával és gombbal a gépek legrészletesebb beállításait is elérhetjük, hogy fotózás közben akár nüansznyi finomhangolásokra is lehetőségünk legyen. A fullframe-es kereső pedig segít abban, hogy méretében és arányaiban tökéletes leképezését kapjuk a keresőben annak a képnek, amit készíteni szeretnénk. A komolyabb tudású gépeknél egyre több a fókuszpont is, hogy exponáláskor a lehető legélesebb képeket kattinthassuk el.

A középkategóriától felfelé egyre több külső eszköz csatlakoztatására is lehetőség nyílik.

Így például használhatunk mikrofont, amely a videófelvételek tökéletes hangminőségében segít, de az ilyen eszközök képesek távoli vakuvezérlésre is, amellyel külső fényforrásokat is a fényképezőgépről aktiválhatunk. A nagyobb készülékházakon sok esetben van már lehetőség markolat rögzítésére is, amely értelemszerűen a biztosabb fogást szolgálja, ez pedig – főleg egy komolyabb objektív használata esetén – nem utolsó szempont.

Ha valaki jól választ belépő kategóriás DSLR-t, úgy léphet tovább közép- és csúcskategória felé, hogy a jól bevált, megszokott objektívjeit is megtarthatja, csak arra kell figyelnie, hogy továbbra is ezekkel kompatibilis gépvázat szerezzen be.

A középkategóriától pedig akár a legnagyobb versenyzőkig is eljuthatunk, hiszen hihetetlen távlatok rejtőznek a csúcskategóriában – az ilyen fényképezőgépek már olyan munkaeszközök, amelyeket a fotósok sokszor több korábbi modell használata, a középkategóriás gépek teljes kiismerése után választanak, hogy azután teljesen a saját igényeiket kiszolgáló munkatársuk legyen.

Ismerkedj meg a termékekkel

CANON EOS 6D MARK II váz

CANON EOS 6D MARK II váz

További DSLR fényképezőgépek

CANON EOS 5D MARK IV váz

CANON EOS 5D MARK IV váz

További DSLR fényképezőgépek