Fotót, papírra, azonnal:
Fujifilm Instax és Polaroid analóg fényképezőgépek

Bár azt hihetnénk, hogy az analóg, tehát nem memóriakártyára vagy egyéb digitális adathordozóra dolgozó fényképezőgépek kora már évtizedekkel ezelőtt lejárt, egyáltalán nem ez a helyzet: már kifejezetten kedvező áron megvásárolhatunk egy olyan eszköztípust, amely igazán nosztalgikus érzéseket ébreszthet. És úgy tűnik, a recept működik: ez a kategória most, a digitális fényképezés korában is embertelen népszerűségre tett szert, a bulik, fesztiválok vagy egyéb összejövetelek sztárjai az azonnali papírképeket készítő, egyszerre retró és fiatalos kis gépek

A maguk módján az instant analóg fényképezőgépek is újdonságnak számítottak annak idején. Sokan a Polaroid gyártóval azonosították őket, és ahogy az átlátszó ragasztószalagot celluxozták a köznyelvben, úgy lettek az ilyen fotómasinák is egyszerűen „polaroidok”.De mi is volt az újdonságuk? Az, hogy a filmes gépekhez képest nem kellett a bennük lévő filmtekercset szakemberrel előhívatni, vagy otthon, körülményes módszerek között kidolgozni a hozzáértőknek. Ezek a jellemzően kis eszközök ugyan egyáltalán nem voltak digitálisak, mégis képesek voltak szinte azonnal, jellemzően 10-20 másodperc alatt önműködően előhívni a velük készült papírképeket.

És most, a 2010-es évek vége felé ugyanúgy reneszánszukat élik a „polaroidok”, ahogy újra feltámadt a bakelit hanglemezek, vagy épp a kiszaggatott farmernadrágok sok éve létezett divatja. A Polaroid még mindig jelen van ezen a területen gyártóként, de a Fujifilm is folyamatosan hozza ki Instaxmárkanevű kis készülékeit. A 9-es sorozatnál járó modellek egyrészt vidám színekkel és kerekded formákkal, másrészt pedig a hagyományos fotózás érzetével hozzák vissza az egy (vagy lassan már két) generációval előttünk járók életérzését. Igen, itt még tényleg egy optikai keresőbe nézünk fotózáskor, nem egy LCD panelt fürkészünk. Igen, itt ha elkattan a kép, azt nem tudjuk utólag retusálni, az bizony kibukkan a kiadó nyíláson és pár másodperc múlva alakot ölt – és pont ez a dolog varázsa. A fotók hirtelen fontossá válnak azáltal, hogy nincs lehetőség „javítani”, ráadásul a digitális sokszorosítás nélkül valóban egyedi emléket készíthetünk így.

FUJI FILM Instax MINI 9 smoky white analóg fényképezőgép

A Polaroid legjobb árú kis instant gépeit OneStep 2 és 300 márkanévvel látta el, és ezek aztán minden tekintetben az egy kattintás – egy fotó korszakába repítik vissza a tulajdonosukat.

Irtózatosan menő tud lenni például, ha valaki a fehér alapszínen egyetlen szivárványszínű csíkkal díszített, valóban klasszikus kinézetű darabot kapja elő egy társaságban. Igen, a hasonlat nem véletlen, pont erről mintázták az Instagram apró ikonját. És mégis mekkora különbség a mai, értéktelen és milliószámra sokszorosítható, retusálható, átalakítható és elcsalható képek özöne helyett ez az ikonikus gép egy egyszeri és megismételhetetlen fotóval ajándékozza meg a készítőt, vagy a fotón szereplőt!

Egy ilyen analóg apróság vagy beépített akkuval, vagy bárhol kapható hagyományos, illetve újratölthető elemekkel működik, és természetesen kell beléjük egy hozzájuk való film (pontosabban fotópapír) is, amelyre elkészítik egyedi képeiket.

Ismerkedj meg a termékekkel

POLAROID Originals OneStep 2 instant fényképezőgép - Fehér

POLAROID Originals OneStep 2 instant fényképezőgép – Fehér


További instant megoldások

FUJI FILM Instax MINI 9 ice blue analóg fényképezőgép

FUJI FILM Instax MINI 9 ice blue analóg fényképezőgép


További instant megoldások

FUJI FILM Instax MINI 9 cobalt pink fényképezőgép

FUJI FILM Instax MINI 9 cobalt pink fényképezőgép

További instant megoldások