Tükör nélküli cserélhető objektíves fényképezőgépek

Eljött a nagy nap. Az a nap, amikor érezzük, hogy a kis kompakt fényképezőgépen már mindent kipróbáltunk, az összes beállítást ismerjük, a gép saját zoomos optikáját pedig a végletekig kitekergettük már, de érezzük, hogy ennél egy kicsit még többre van szükség. Tehát váltani kéne, de amikor a fotós ismerősünk megmutatja az általa használt “fényágyút”, egy kicsit elbizonytalanodunk. Nincs szükségünk ekkora szörnyetegre, de a kisebbekről váltanánk – szerencsére van hová.

Az általunk keresett kategória neve a MILC: a MirrorlessInterchangeableLens Camera elnevezés pontos jelentése tükör nélküli, cserélhető objektíves kamera. Miben több, mint a kompakt gépek? Természetesen a cserélhető objektívben, hiszen itt már nem kell megelégednünk a gépvázba beépített lencsékkel, hanem a nagy gépekhez hasonlóan beszerezhetünk többfélét, amiket a fotózni kívánt téma, vagy a környezeti adottságok függvényében váltogathatunk. És miben ugyanolyan? Abban, hogy a kezeléséhez alapesetben nem kell “fotós diploma”, hiszen a képek készítésének elve pontosan ugyanaz, mint a kisebb gépeknél, a lencsék által befogott képeket egy nagy, jól kivehető LCD kijelzőn láthatjuk és szerkeszthetjük.

A MILC gépek technikailag mára már teljesen felzárkóztak a tükörreflexes gépek (DSLR-ek) mellé, ezért mostanában sokan már nem is tudás, hanem inkább a használati tulajdonságok alapján döntik el, melyik komolyabb kategóriára váltanak a kompakt gépekről vagy a mobilos fotózásról. A tükör nélküli fényképezőgépek esetében nem kell feltétlenül nagy méretű eszközre felkészülnünk, és a vezérlőeszközök is sok tekintetben merítenek a kompakt gépek közérthető, könnyen kezelhető világából.

OLYMPUS E-PL8 + Pancake EZ-M1442 Kit

A modern design, az egyszerű kezelhetőség, valamint a klasszikus vonalak, a bőr felületek és a minőségi fém elemek kontrasztjával együtt az E-PL8 egyszerűen ragyogó – csakúgy, mint te.

Vannak olyan területek, ahol már kifejezetten a MILC gépeket részesítik előnyben, ilyenek például a sport- és természetfotósok, fotós újságírók, tehát mindenki, akinek számít, hogy minőségi, részletesen beállítható és megkomponálható képeket készíthessenek, de egy könnyebben hordozható, egyszerűen kezelhető formában. Riporterek, színházi- és koncertfotósok azt a tulajdonságot is kedvelik, hogy a DSLR-ekkel ellentétben a MILC fényképezőgépeknél az exponálás közben nem „csattan” hangosan a tükör, akár teljesen csendben is elkészíthetjük a képeket.

Egy MILC gépet már könnyen bővíthetünk különféle objektívekkel, arra kell csak figyelnünk, hogy vásárlás előtt jól nézzük meg, hogy az adott modellhez hányféle és milyen feladatokra alkalmas objektív érhető el. Azt is érdemes megnézni, hogy az adott gépet milyen egyéb kiegészítőkkel bővíthetjük, van-e például rajta lehetőség külső vaku csatlakoztatására.

Ismerkedj meg a termékekkel

FUJI FILM X-T20 + XF 18-55 mm ezüst Kit

Megvennéd? Kattints ide!

SONY Alpha ILCE-5100 fekete + 16-50 mm Kit

Megvennéd? Kattints ide!

CANON EOS M100 + EF-M 15-45 IS STM fekete Kit

Megvennéd? Kattints ide!

PANASONIC Lumix DC-GX800 KEGK + 12-32 mm Kit

Megvennéd? Kattints ide!

OLYMPUS E-PL8 fekete + Pancake EZ-M1442 fekete Kit

Megvennéd? Kattints ide!

PANASONIC DMC-GX80KEG-K + 12-32mm Kit

Megvennéd? Kattints ide!

SONY ALPHA ILCE-6000 + 16-50 mm fekete kit

Megvennéd? Kattints ide!

PANASONIC DC-GH5EG-K váz

Megvennéd? Kattints ide!

OLYMPUS E-M10 Mark II fekete + EZ-M1442 II R fekete Kit

Megvennéd? Kattints ide!

OLYMPUS E-M1 II fekete + EZ-M 1240 Kit

Megvennéd? Kattints ide!

SONY ALPHA ILCE 7B váz

Megvennéd? Kattints ide!

SONY ALPHA ILCE 6300 LB + 16-50 mm E PZ Kit

Megvennéd? Kattints ide!