Ha manapság már minden telefonban ott figyelnek a jobbnál jobb kamera-szenzorok, van még értelme külön kompakt fényképezőgépeket vásárolni? Többen is felteszik ezt a kérdést mostanában, a válasz pedig egyértelműen igen. Tény, hogy ha csak a megapixelek számát nézzük, a mobilos kamerák már felnőttek a digitális fényképezőgépekhez, de fontos tudni, hogy a megapixel értéke – tehát az elkészíthető digitális fotó képpontjainak száma – csak egy ismertetőjegy a sok közül. Míg a mobiloknál a fényképezés csak egy funkció a sok közül, ezért a sok százezer forintos csúcskészülékeket leszámítva az előny még mindig a kifejezetten fotózásra kitalált eszközöké. Szóval most leginkább azokhoz szólunk, akik nem tudnak, vagy nem akarnak kiadni egy kisebb autó árának megfelelő pénzt egy fényképezésben is kiváló csúcsmobilért, viszont saját telefonjuk fotós tulajdonságai nem kielégítőek. Már akár egy 20-30 ezer forintos kamera is több előnnyel rendelkezik egy átlagos mobilos kamerához képest. Az egyik ezek közül az, hogy a mobilok apró lencséje helyett a fényképezőgépeken jóval nagyobb lencsék gyűjtik be a fényt. A képek így kontrasztosabbak, élesebbek lehetnek, és akár még gyengébb fényviszonyok között se kapunk olyan végeredményt, mintha egy krumplival fotóztunk volna.

Az optikai zoom

Másrészt óriási fegyvertény az optikai zoom megléte. Talán még mindig nincs mindenki tisztában azzal, mi a különbség a telefonokon is alkalmazható digitális, és a már belépő szinten is megtalálható optikai zoom között. A digitális zoom nem más, mint egy trükk, amellyel a kamera által befogott kép egy részletét szoftveresen nagyítja ki a rendszer, az optikai változat a teleszkópoktól a hagyományos, filmes gépekig régóta használt módszerrel valóban közelebb hozhatja a messzebb lévő fotótémákat.
NIKON Coolpix A10
A könnyű kezelhetőség és a kiváló, 16,1 megapixeles képérzékelő révén nagy felbontású képeket kap, amelyeknek az elkészítését is élvezni fogja.

Ilyenkor egyetlen gombnyomásra előbbre húzódik a gépházból az objektív, és torzítás, képzaj, elmosódás nélkül kerül közelebb hozzánk a kívánt képrészlet.

A képek bizonyos modelleknél a készülék belső memóriájába kerülnek, innen leggyakrabban USB kábel segítségével másolhatjuk át őket a számítógépünkre. De a legtöbb esetben a kompakt gépek is memóriakártyát használnak a fotók tárolására – ekkor is elérhető természetesen a kábeles másolás lehetősége, de a kis kártyák áthelyezésével közvetlenül is láthatjuk a képeket laptopokon, vagy akár telefonokon is, hogy azonnal továbbküldhessük őket másoknak.

Kinek ajánljuk?

Tehát kinek is ajánljuk a belépő árkategóriás, kompakt digitális fényképezőgépeket? Mindenkinek, aki egy átlagos mobiltelefon fotós tudásánál komolyabb, mégis olcsó, kicsi és könnyen kezelhető kamerát szeretne. Ezek a felhasználóbarát eszközök általában előre beépített módokkal segítik, hogy a lehető legjobb képeket készíthessük el egy tavaszi kirándulás, egy napsütéses nyári nap, vagy akár egy borongós városnézés közben.

Ismerkedj meg a termékekkel

NIKON Coolpix W150, narancs

További kompakt fényképezőgépek

IXUS 185 BK ESSENTIAL KIT

További kompakt fényképezőgépek

DSC-W 830 B 16GB CSDI

További kompakt fényképezőgépek

NIKON Coolpix A10, fekete

További kompakt fényképezőgépek